1 lipca 2014

Galette aux pêches

Lubię, kiedy są jeszcze trochę twardawe, kiedy trzeba im pomóc "spaść" z drzewa.
Wgryźć się w słodko-kwaśny miąższ, omijając pestkę.
Rzędy drzewek ciągną się po horyzont, tam, gdzie wznosi się zielone wzgórze. Tuż obok w południowym słońcu dojrzewają duże grona. W tym roku wino będzie wyjątkowo słodkie...


I like it when they are still a bit hard, when you need to help them to "fall" of the tree.
Bite into a sweet-sour pulp, skipping the pip.
The rows of trees extended to the horizon where the green hill
stands. Right next to them the large clusters ripen in the southern sun. This year, the wine will be extremely sweet...




Galette aux pêches


Składniki

Ciasto
250 g mąki
2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła
2 żółtka
ewentualnie kilka łyżek chłodnej wody

Konfitura brzoskwiniowa
3 brzoskwinie
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła

Ponadto
4 brzoskwinie
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka cukru (grubej rafinady lub brązowego)
1 jajko


Przygotowanie


Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło i wyrabiać między palcami do powstania kruszonki. Następnie dodać żółtka i ewentualnie wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h.


Brzoskwinie pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka z masłem, sokiem cytryny i cukrem. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. aż owoce lekko się rozpadną.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku rozłożyć konfiturę, zostawiając kilku centymentrowe brzegi.

Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na konfiturze. Posypać cukrem i migdałami. Brzegi założyć na nadzienie, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Włożyć do piekarnika i piec ok. 25-30 min. aż brzegi się zezłocą.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Smacznego!




 

 Galette aux pêches


Ingredients

Dough
250 g flour
2 tbsp caster sugar
a pinch of salt
100 g cold butter
2 egg yolks
a few tbsp cold water, if needed

Peach jam
3 peaches
1 tbsp brown sugar
juice of half a lemon
1 tbsp butter
 
Also
4 peaches
3 tbsp flaked almonds
1 tbsp sugar 

1 egg


Method

Sift flour into a bowl. Add sugar, salt and butter chopped into cubes and knead between your fingers till crumbled. Then add the egg yolks and optionally some water. Shape into a ball, wrap in cling film and place in the fridge for 1 hour.

Cut peaches into cubes and put into a saucepan with butter, lemon juice and sugar. Simmer for about 10 minutes until the fruit slightly fall apart.

Preheat the oven to
180oC.

Remove the chilled dough from the refrigerator and roll out thinly. Transfer to a baking tray lined with baking paper. Spread the jam
in the middle, leaving a few centimetres edges.

Cut peaches into slices and arrange on the jam. Sprinkle with sugar and almonds. Put the edges on the filling, then spread with beaten egg.

Put in the oven and bake for about 25-30 minutes until the edges get golden.

Remove from the oven and cool slightly.

Enjoy!




1 komentarz: