6 stycznia 2014

Domowy chleb/Home bread



Lubię piec chleb. Przygotowanie własnego bochenka jest relaksujące. Lubię długo gnieść ciasto i czuć, jak jego bryła przestaje stawiać opór pod moimi palcami. Jest to jednak ciężka praca fizyczna. Trzeba się trochę napracować (i naczekać), zanim w domu rozniesie się zapach prawdziwego chleba. Mimo wszystko, warto! :)





Chleb żytni
(przepis pochodzi z książki „How to bake” Paul Hollywood, lekko zmodyfikowany)

Składniki

500 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
350 ml chłodnej wody
oliwa do wyrabiania ciasta i do naoliwienia miski

Przygotowanie

Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Rozkruszyć do miseczki, posypać cukrem i odstawić na 10-15 min. aż się rozpuszczą. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozpuszczone drożdże oraz ¾ wody. Zacząć wyrabiać ciasto. Ewentualnie dodać resztę wody, aby składniki się połączyły. Możesz potrzebować mniej lub więcej wody, to zależy od chłonności mąki. 

Ciasto wyłożyć na  blat lub stolnicę z 2 kroplami oliwy. Wyrabiać przez 5-10 min. do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Włożyć do czystej, naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 4 h. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać przez ok. 2 min., aby je wygazować. Uformować według preferencji (ja zrobiłam okrągły bochenek). Jeśli posiadacie koszyk do wyrastania chleba, włóżcie do niego ciasto gładką stroną. Jeśli takowego nie posiadacie, możecie włożyć ciasto do formy lub zostawić na blasze.Odstawić na 2-3 h do wyrośnięcia (mąka żytnia jest cięższa od pszennej, potrzebuje więc o wiele więcej czasu na wyrośnięcie).

Na pół godziny przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do 220oC. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić blachę.

Używając żyletki lub bardzo ostrego noża, przeciąć chleb w czterech miejscach (patrz zdjęcia) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Do nagrzanej blachy wlać wrzącą wodę (dzięki parze, która będzie się unosić podczas pieczenia, uzyskamy chrupiącą skórkę). 

Piec przez 30 min. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, należy go wyjąć z piekarnika i popukać w dno. Jeśli słychać głuchy odgłos, chleb jest gotowy.

Ostudzić i pałaszować z ulubionymi dodatkami :) Najlepsza jest jeszcze ciepła kromka chleba ze świeżym masłem :) Mmmmmm… 

Smacznego! 



14 komentarzy:

  1. ale piękny chlebek... jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! Nie ma to jak domowy chleb...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo :) Zapraszam do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę prosić o kromkę z masełkiem?:-) Wspaniały ten chleb.

    OdpowiedzUsuń
  5. Klimatyczne i bardzo apetyczne zdjęcie bochenka :) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny chlebek, na pewno był bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne zdjęcia, mam nadzieje że amatorowi wyjdzie podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Na pewno wyjdzie, ja też nie jestem zawodowcem ;)

      Usuń
  8. szukałem łatwego przepisu na dobry chleb, chyba znalazłem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie będę piec ;) Mąka żytnia, ale 720 czy np sitkowa? Próbowałaś może zrobić go na zakwasie a nie drożdżach? Kurcze, kiedyś czytałam, że mąka żytnia nie wyrośnie na drożdżach, widać się mylili. Kusi ten Twój chlebek i może zrobię go właśnie w wariancie z drożdżami i drugi na zakwasie, któryś na pewno wyjdzie ;))
    chlebek wyszedł Ci pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń