Na początku listopada
Szwedzi obchodzą Dzień Ciasta Czekoladowego i pieką wtedy właśnie to ciasto. Ja
trochę się z nim spóźniłam, ale myślę, że ciasto czekoladowe można piec bez
żadnej konkretnej okazji ;)
Wypróbowałam dwa
przepisy: jeden bez mąki, drugi z mąką. Uważam, że ten z mąką jest lepszy,
dlatego podaję Wam właśnie ten. Od siebie dodałam sól i ekstrakt waniliowy.
In
early November, the Swedes celebrate Chocolate
Cake Day and
during the day they bake this cake. I’m a little
too late with it, but I think that chocolate cake can
be baked without any particular
occasion ;)
I tried two recipes: one without flour and one with the flour. I think that with flour is better, so I give you this one. I just added a pinch of salt and some vanilla extract.
I tried two recipes: one without flour and one with the flour. I think that with flour is better, so I give you this one. I just added a pinch of salt and some vanilla extract.
Kladdkaka
(na podstawie „Scandilicious”
Signe Johansen)
Składniki
200 g masła
200 g ciemnej czekolady
4 duże jajka w temperaturze
pokojowej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
200 g drobnego cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Do podania
cukier puder
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Okrągłą formę 22-23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondlu rozpuścić masło,
odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać szpatułką aż do
rozpuszczenia. Odstawić.
W dużej misce zmiksować
jajka z cukrem na bladą, puszystą masę. Dodać sól i ekstrakt waniliowy i
dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski przesiać
mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Rozpuszczone masło i
czekoladę dodać do jajek i cukru i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie
dodać mąkę z proszkiem i znów delikatnie wymieszać, uważając, aby nie stracić
całego powietrza ze zmiksowanych jajek.
Masę przelać do formy,
wstawić do piekarnika i piec przez 12-13 min. Ciasto ma być upieczone z
zewnątrz, wewnątrz ma być dosyć płynne.
Wyjąć z piekarnika i
ostudzić w tortownicy.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Kladdkaka
(based on “Scandilicious" Signe Johansen)
(based on “Scandilicious" Signe Johansen)
Ingredients
200 g butter
200 g dark chocolate
4 large eggs at room temperature
pinch of salt
1 teaspoon vanilla extract
200g caster sugar
250 g flour
1 teaspoon baking powder
To serve
icing sugar
Method
Preheat the oven to 200°C. Butter the 22-23 cm circle mold and line it with parchment paper.
In
a saucepan, melt the butter, aside from
the heat, add the chocolate
and stir with a spatula until dissolved. Set aside.
In a large bowl, mix eggs with sugar until pale and fluffy. Add
salt and vanilla extract and mix thoroughly.
In
the second bowl, sift the flour
and baking powder. Mix thoroughly.
Add
melted butter and chocolate to eggs and sugar and mix gently with
a spatula. Then add the flour
with baking powder and mix again gently,
taking care not to lose all the air
from the mixed eggs.
Pour
the batter into the mold, put in the oven and bake for 12-13 minutes.
The dough should be baked from the outside and sticky inside.
Remove
from oven and let cool in the mold.
Sprinkle
with icing
sugar.
Enjoy!
czekoladowe ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie TAK!
UsuńCudne, w następnej edycji akcji muszę je wypróbować. Dziękuję za udział i zapraszam do lektury podsumowania, które dziś pojawi się na blogu :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto ma w sobie to coś.
OdpowiedzUsuń