21 listopada 2014

Kladdkaka, czyli szwedzkie ciasto czekoladowe/Kladdkaka or the Swedish chocolate cake



Na początku listopada Szwedzi obchodzą Dzień Ciasta Czekoladowego i pieką wtedy właśnie to ciasto. Ja trochę się z nim spóźniłam, ale myślę, że ciasto czekoladowe można piec bez żadnej konkretnej okazji ;)

Wypróbowałam dwa przepisy: jeden bez mąki, drugi z mąką. Uważam, że ten z mąką jest lepszy, dlatego podaję Wam właśnie ten. Od siebie dodałam sól i ekstrakt waniliowy.

In early November, the Swedes celebrate Chocolate Cake Day and during the day they bake this cake. I’m a little too late with it, but I think that chocolate cake can be baked without any particular occasion ;)

I tried two recipes: one without flour and one with the flour. I think that with flour is better, so I give you this one. I just added a pinch of salt and some vanilla extract.






Kladdkaka
(na podstawie „Scandilicious” Signe Johansen)


Składniki

200 g masła
200 g ciemnej czekolady
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g drobnego cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do podania
cukier puder


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200oC. Okrągłą formę 22-23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondlu rozpuścić masło, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać szpatułką aż do rozpuszczenia. Odstawić.

W dużej misce zmiksować jajka z cukrem na bladą, puszystą masę. Dodać sól i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Rozpuszczone masło i czekoladę dodać do jajek i cukru i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać mąkę z proszkiem i znów delikatnie wymieszać, uważając, aby nie stracić całego powietrza ze zmiksowanych jajek.

Masę przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec przez 12-13 min. Ciasto ma być upieczone z zewnątrz, wewnątrz ma być dosyć płynne.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić w tortownicy.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





Kladdkaka
(based on Scandilicious" Signe Johansen)


Ingredients

200 g butter
200 g dark chocolate
4 large eggs at room temperature
pinch of salt
1 teaspoon vanilla extract
200g caster sugar
250 g flour
1 teaspoon baking powder

To serve
icing sugar


Method

Preheat the oven to 200°C. Butter the 22-23 cm circle mold and line it with parchment paper.

In a saucepan, melt the butter, aside from the heat, add the chocolate and stir with a spatula until dissolved. Set aside.

In a large bowl, mix eggs with sugar until pale and fluffy. Add salt and vanilla extract and mix thoroughly.
In the second bowl, sift the flour and baking powder. Mix thoroughly.

Add melted butter and chocolate to eggs and sugar and mix gently with a spatula. Then add the flour with baking powder and mix again gently, taking care not to lose all the air from the mixed eggs.

Pour the batter into the mold, put in the oven and bake for 12-13 minutes. The dough should be baked from the outside and sticky inside.

Remove from oven and let cool in the mold.

Sprinkle with icing sugar.

Enjoy!




 

Kuchnia skandynawska 2014

4 komentarze:

  1. czekoladowe ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, w następnej edycji akcji muszę je wypróbować. Dziękuję za udział i zapraszam do lektury podsumowania, które dziś pojawi się na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto ma w sobie to coś.

    OdpowiedzUsuń