30 lipca 2015

Indyjska zupa kalafiorowa/Indian cauliflower soup

Jeśli nie wiecie, co ciekawego zrobić z kalafiora, może zachęci Was właśnie ten przepis.

If you don't know what to do with cauliflower, maybe you'll try out this particular recipe.



Indyjska zupa kalafiorowa
(na podstawie "Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy", wyd. Publicat)


Składniki

1 mały kalafior, podzielony na różyczki
1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
1 średnia cebula, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony 
oliwa
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki mielonej kolendry
500 ml bulionu warzywnego
150 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz


Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i przyprawy i smażyć na niewielkim ogniu przez 2 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać kalafior i ziemniaka i smażyć przez ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając.

Wlać bulion, przykryć i gotować ok. 20 min. aż warzywa będą miękkie.

Zmiksować na krem, doprawić do smaku i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!




Indian cauliflower soup
(based on "Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy", ed. Publicat)


Ingredients

1 small cauliflower, divided into florets
1 large potato, diced
1 medium onion, finely chopped
1 clove garlic, finely chopped
olive oil
1/2 teaspoon ground ginger
2
teaspoons ground turmeric
1 teaspoon cumin
2
teaspoon ground coriander
500 ml vegetable stock
150 ml plain yoghurt
salt pepper


Method

In a large pot, heat the olive oil. Add the onion, garlic and spices and cook over low heat for 2 minutes, occasionally stirring. Add the cauliflower and potato and cook for about 10 minutes, occasionally stirring.

Add the stock, cover and cook for about 20 minutes until the vegetables are tender.

Mix to smooth cream, season to taste and add the yogurt. Mix thoroughly.


Enjoy! 



  Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz