25 lipca 2014

Bułeczki do miniburgerów/Miniburgers buns

Dawno mnie nie było. Zagubiłam się w codziennym życiu.
Dni płyną szybko, tak szybko, że zanim się obejrzymy mija kolejny tydzień, mięsiąc...
Moje dni są wypełnione śmiechem mojej córki, przyglądaniem się, jak się zmienia każdego dnia. Czuję, jakby dopiero wczoraj pojawiła się w naszym życiu, dzisiaj "rozmawia" i się śmieje. Co będzie robiła jutro? Może przygotujemy razem bułeczki, żeby w domu zapachniało drożdżami. A kiedy tata wróci z pracy, będą na niego czekały domowe hamburgery.


It's been a while. I was lost in everyday life.
Days are flying fast, so fast that before we even realize another week, month is passing by...
My days are filled with the laughter of my daughter, with witnessing how much she changes each day. It feels like only yesterday when she appeared in our lives, today she "talks" and laughs. What
will she do tomorrow? Maybe we'll prepare together some buns so that the house smells of yeast. And when her dad gets back from work, there will be some homemade burgers waiting for him.




Bułeczki do miniburgerów
(na podstawie "La cuisine du monde", wyd. France Loisirs)


Składniki (9 bułeczek)

500 g mąki
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
200 ml ciepłego mleka
45 g drobnego cukru
1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułek
1 łyżeczka soli
60 g miękkiego masła
opcjonalnie sezam do posypania bułek (użyłam czarnego)


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i cukier i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrabiać aż do powstania kruszonki. Jajko roztrzepać z solą i dodać do mąki. Lekko podgrzać mleko i dodać do reszty. Szybko wyrobić ciasto, formując kulę. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-1,5 h.

Odrywać po kawałku wyrośnietego ciasta i formować kulkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 min.

Piekarnik rozgrzać do 170oC.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. aż bułeczki ładnie zbrązowieją.

Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Smacznego!



 
Miniburgers buns
(based on "La cuisine du monde", ed. France Loisirs)


Ingredients (9 buns)
 
500 g flour
1 package instant yeast (7 g)
200 ml warm milk
45 g caster sugar
1 egg + 1 egg for brushing the buns
1 tsp salt
60 g butter, softened  

optional: sesame to sprinkle over the buns (I used the black one)


Method

Sift the flour into a bowl. Add the yeast and sugar and mix thoroughly. Add the diced butter and knead until crumbled. Beat the egg with salt and add to the flour. Lightly heat the milk and add to the rest. Quickly knead the dough, forming a ball. Cover with a cloth and leave to rise in a warm place for 1-1.5 h.

Tear off a piece of risen dough and form a ball. Arrange on a baking tray lined with baking paper. Continue with the rest of the dough. Leave to rise again for 20 minutes.

Preheat the oven to
170oC.

Brush the risen buns with beaten egg and sprinkle with sesame seeds. Put in the oven and bake for about 20 minutes until nicely browned.

Remove from the oven and cool completely.


Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz