28 lipca 2014

Zapiekane brzoskwinie pod migdałową kruszonką/Baked peaches under almond crust

Ach, lato! Na straganie bogactwo świeżych owoców i warzyw.
Kosze pełne czerwieni, żółci, fioletu.
Królują kolory i zapachy.
Znów dzierżę w ręce koszyk pełen letnich pyszności, myśląc: "I co ja z tym wszystkim zrobię?".
Podnoszę do nosa okrągłą brzoskwinię. Wącham. Pachnie jak obietnica letniego romansu.
Ten zapach przenosi mnie do tylu chwil. Zatrzymuje na chwilę czas, pozwala przyjrzeć się jakiemuś odległemu wspomnieniu. A potem pędzi dalej, nieubłaganie...

Ah, summer! There's a wealth of fresh fruits and vegetables in the market.
Baskets full of red, yellow, purple.
Colors and scents rule there.
Again, I hold my basket full of summer delights, thinking: "And what will I do with all this?".
I pick a round peach. I smell it. It smells like the promise of a summer romance.
The smell takes me to so many moments. It stops time for a moment, lets take a look at some distant memory. And then it rushes away, relentlessly...






Zapiekane brzoskwinie pod migdałową kruszonką


Składniki (2 porcje)

2 brzoskwinie (użyłam białych)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
3-4 łyżeczki płatków migdałowych
2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki brązowego cukru

Do podania
płynna śmietanka deserowa


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Włożyć do małych naczyń do zapiekania (np. ramekinów). Polać sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.

Migdały wymieszać z orzechami i cukrem i posypać brzoskwinie.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 min.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Podawać np. z płynną śmietanką.

Smacznego!




Baked peaches under almond crust


Ingredients (serves 2)

2 peaches (I used white ones)
2 tsp lemon juice
2 tsp vanilla extract (or the seeds of 1 vanilla pod)
3-4 tsp almond flakes
2 tsp chopped walnuts
2 tsp brown sugar
 

To serve
liquid
dessert cream


Method

Preheat the oven to
180oC.

Cut peaches into small pieces. Put them to a small casserole dish (e.g. ramekins). Pour the lemon juice and vanilla extract over.

Mix almonds with walnuts and sugar and sprinkle the peaches over.

Put in the oven and bake for about 10 minutes.

Remove from the oven and cool.

Serve e.g. with some liquid cream.


Enjoy!







2 komentarze:

  1. Prosto i pysznie - ideał ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń