13 października 2015

Grochówka/Split pea soup

Nie ma to jak tradycyjna, sycąca grochówka! Ja robiłam zupę tylko na wędzonce, ale można użyć też np. łopatki wieprzowej.

There is nothing like a traditional, hearty split pea soup! I made the soup just on smoked bacon, but you can also use eg. pork shoulder.



Grochówka
(na podstawie blogu Kwestia Smaku)


Składniki

kawałek wędzonki
2 l wody
350 g grochu
4 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka lub kawałek selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
olej


Przygotowanie

Groch dokładnie wypłukać na sitku. Odsączyć.

Do dużego garnka włożyć wędzonkę. Zalać wodą i zagotować. Odszumować, dodać 1 łyżeczkę soli, zmniejszyć ogień, dodać groch i gotować pod przykryciem przez 45 min.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Marchewkę i pietruszkę (lub selera) obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy razem z całym ząbkiem czosnku, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotować przynajmniej 30 min. aż warzywa będą miękkie, a ziemniaki zaczną się rozpadać.

Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, następnie dodać mąkę, wymieszać i dodać do zupy. Dodać majeranek i gotować jeszcze przez kilka minut.

Wyjąć wędzonkę i pokroić w kostkę. Wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić do smaku.

Podawać np. z natką pietruszki i ciemnym chlebem.

Smacznego!






Split pea soup
(based on Kwestia Smaku blog)


Ingredients

piece of smoked bacon 
2 l water
350 g split pea
4 medium potatoes 
1 medium carrot 
1 small parsley or a piece of celery 
1 small onion 
1 clove garlic 
1 tablespoon flour
salt, pepper 
1 bay leaf 
3 allspice 
1 teaspoon marjoram 
oil

Method


Rinse split pea thoroughly in a sieve. Drain.

Into a large pot, put smoked bacon. Cover with water and bring to a boil. Add 1 teaspoon of salt, reduce the heat, add split pea and cook covered for 45 minutes.


Peel the potatoes, rinse, cut into cubes and add to the soup. Peel carrot and parsley (or celery), rinse, grate on a large mesh and add to the soup with the whole clove of garlic, bay leaf and allspice. Cook for at least 30 minutes until vegetables are tender and the potatoes begin to fall apart.


On a small pan, heat a little oil. Peel onion, cut into small cubes and toss in hot oil. Fry for a few minutes over medium heat, then add flour, stir and add to the soup. Add the marjoram and cook for a few minutes.


Remove the smoked bacon and cut into cubes. Put back into the soup. Season to taste.


Serve eg. with parsley and dark bread.


Enjoy!



  Jesień pełna warzyw Jesienne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz