1 października 2015

Zupa ogórkowa/Gherkins soup

To jest jedna z moich ulubionych polskich tradycyjnych zup. Uwielbiam, gdy jest naprawdę kwaśna, więc dodaję do niej mnóstwo zdrowego kwasu z ogórków. Wy jednak dodajcie go tyle, ile Wam pasuje.

This is one of my favourite Polish traditional soups. I love when it's really sour, so I add to it a lot of healthy gherkin acid. But you can add as much as you want.




Zupa ogórkowa


Składniki

1,5 l bulionu drobiowego
6-7 kiszonych ogórków
kwas z ogórków (opcjonalnie)
4-5 marchewek z bulionu
5 sporych ziemniaków
sól, pieprz
200 ml płynnej śmietanki


Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w kostkę.

Ziemniaki dodać do gorącego bulionu i gotować ok. 10 min. Następnie dodać marchewkę i ogórki oraz kwas z ogórków i gotować ok. 5 min.

Dodać śmietankę i doprawić do smaku.

Najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.

Smacznego!  




Gherkins soup


Ingredients


1.5 l chicken stock
6-7 gherkins
gherkin acid (optional)
4-5 carrots from the stock
5 big potatoes
salt, pepper
200 ml liquid cream


Method

Peel potatoes, rinse and cut into cubes.
Cut cooked carrots into slices. Cut gherkins into cubes.

Add potatoes to the hot stock and cook for about 10 minutes. Then add carrots, gherkins and gherkin acid and cook for about 5 minutes.

Add cream and season to taste.

Best served with dark bread.


Enjoy!


Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz