28 października 2015

Bułeczki z ziemniakami/Potato buns

Pyszne, lekkie bułeczki idealne na śniadanie z Waszymi ulubionymi dodatkami.

Delicious, light buns perfect for breakfast with your favorite toppings.



Bułeczki z ziemniakami
(na podstawie blogu Kwestia Smaku)


Składniki

2 średnie ziemniaki, ugotowane + 1 szkl. wody z gotowania ziemniaków
5 łyżek roztopionego masła
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru + 1 łyżeczka
15 g świeżych drożdży
2 i 2/3 szkl. mąki


Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać mleko, sól, 2 łyżki cukru i 2 łyżki masła. Wymieszać.

Do 1/2 szkl. ostudzonej wody z gotowania ziemniaków (woda ma być letnia) dodać drożdże, 1 lyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 15 min. do spienienia.

Drożdże wlać do ziemniaków, dodać mąkę i wymieszać. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 10 min. aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Miskę wysmarować 1 łyżeczką masła, włożyć ciasto i wysmarować je masłem z miski. Przykryć i wstawić do lodówki na 8-10 godzin do wyrośnięcia.

Uderzyć pięścią w ciasto, wyłożyć na stolnicę i lekko wyrobić. Podzielić na równe części i uformować kuleczki. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem lub masłem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C.

Bułeczki posmarować resztą roztopionego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 min.

Wyjąć z piekarnika.

Smacznego!






Potato buns
(based on Kwestia Smaku blog)


Ingredients

2 medium potatoes, cooked + 1 cup water from cooking potatoes 
5 tablespoons melted butter 
1/2 cup milk 
1 teaspoon salt 
2 tablespoons sugar + 1 teaspoon 
15 g fresh yeast 
2 and 2/3 cups flour

Method


Mash the cooked potatoes with a fork, add milk, salt, 2 tablespoons sugar and 2 tablespoons butter. Mix.Add yeast, 1 teaspoon sugar and 1 tablespoon flour
to 1/2 cup cooled water from cooking potatoes (water needs to be lukewarm). Mix, cover and let stand for about 15 minutes until foaming.

Add yeast to potatoes, add flour and mix. Put on floured pastry board and knead for about 10 minutes until dough is smooth and elastic.


Grease a bowl with 1 teaspoon butter, put the dough and smear with butter from the bowl. Cover and refrigerate for 8-10 hours to rise.


Punch the dough, put on a pastry board and knead lightly. Divide into equal parts and form balls. Place on a baking sheet greased with oil or butter, cover and leave to rise for about 1 1/2 hours.


Preheat the oven to 190 ° C.


Spread the buns with the rest of the melted butter and place in the preheated oven. Bake for about 25-30 minutes.


Remove from the oven.


Enjoy!



3 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i jestem przekonana że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń