25 października 2015

Krem grzybowy/Mushroom cream

Pyszna, kremowa zupa grzybowa, do przygotowania której możecie użyć świeżych i mrożonych grzybów.

Delicious, creamy mushroom soup that you can use fresh and frozen mushrooms for.




Krem grzybowy


Składniki

450 g mieszanych grzybów
oliwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
listki z 3 gałązek tymianku
1,5 l bulionu
3 ziemniaki
100 ml kremówki
sól, pieprz

Do podania
oliwa
natka pietruszki


Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy i dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć przez ok. 3 min. na średnim ogniu. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać pokrojone grzyby i tymianek i smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając.

Dodać bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie.

Zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 2 min.

Podawać np. z natką pietruszki, odrobiną oliwy i świeżym chlebem.

Smacznego!







Mushroom cream


Ingredients


450 g mixed mushrooms
olive oil
1 onion
2 cloves garlic
leaves of
3 sprigs thyme
1,5 l stock
3 potatoes
100 ml heavy cream
salt, pepper

To serve
olive oil
parsley


Method

In a large pot, heat a little olive oil and add finely chopped onion. Fry for about 3 minutes over medium heat. Then add the chopped garlic and fry for 1 minute. Add chopped mushrooms and thyme and fry for 10 minutes, occasionally stirring.

Add the stock and diced potatoes and cook for about 20 minutes until potatoes are tender.

Blend to a smooth cream, season to taste, add cream and mix thoroughly. Cook for about 2 minutes.

Serve eg. with parsley, a little olive oil and fresh bread.


Enjoy!



  Grzyby i warzywa jesienne. 2015 Jesienne zupy Na grzyby 2015 Menu dla przyszłej mamy Jesień pełna warzyw

2 komentarze:

  1. dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)
    Dziękuję za udział w obu moich akcjach z grzybami w roli głównej :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń