20 października 2015

Pieczona brukselka/Roasted Brussels sprouts

Nie znam wielu osób, które lubią brukselkę. Co jest powodem tej niechęci? Myślę, że sposób, w jaki zawsze była podawana - bez wyrazu. Dzisiaj proponuję pyszny przepis inspirowany blogiem Kwestia Smaku. Spróbujcie go przygotować, a pokochacie brukselkę!

I don't know many people who like Brussels sprouts. What is the reason for this aversion? I think that the way it's always been served - without any flair. Today I propose a delicious recipe inspired by Kwestia Smaku blog. Try to prepare it and you will love Brussel sprouts!





Pieczona brukselka


Składniki

750 g brukselki
1 ząbek czosnku
kilka łyżek bułki tartej
oliwa z oliwek
skórka z 1 cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Brukselkę opłukać i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować ok. 20 min. Odcedzić i wrzucić do naczynia do zapiekania. Dodać drobno pokrojony czosnek i skórkę z cytryny. Doprawić do smaku, polać kilkoma łyżkami oliwy i posypać bułką tartą.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-15 min. aż bułka tarta lekko zbrązowieje.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Podawać jako dodatek do głównych dań lub do sałatek.

Smacznego!





Roasted Brussels sprouts


Ingredients

750 g Brussels sprouts
1 clove garlic
a few tablespoons of breadcrumbs
olive oil
zest of 1 lemon
salt, pepper


Method

Preheat the oven to
180 deg. C.

Rinse sprouts and toss into salted boiling water. Cook for about 20 minutes. Drain and toss into the baking dish. Add the chopped garlic and lemon zest. Season to taste, pour a few tablespoons of olive oil over and sprinkle with breadcrumbs.

Put in the oven and bake for about 10-15 minutes until
breadcrumbs get lightly browned .

Remove from the oven and cool slightly.

Serve as a side or in a salad.


Enjoy!




  Jesień pełna warzyw Menu dla przyszłej mamy

3 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselki! Nie rozumiem ludzi którzy jej nie jedzą ;-P

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię brukselkę, ale jakoś jej jeszcze nie zapiekałam, chętnie wypróbuję taką wersję.

    OdpowiedzUsuń