2 sierpnia 2015

Lody z tahini/Tahini ice cream

Przepyszne, kremowe lody dla wielbicieli sezamu. Tym razem bez dodatku jajek.
Sama przygotowywałam tahini, ale nie miksowałam jej zbyt dokładnie, dzięki czemu miałam niewielkie kawałki sezamu, które przyjemnie chrzęściły mi pod zębami :)

Delicious, creamy ice cream for sesame seeds lovers. This time without any eggs.
I prepared tahini myself, however I didn't mix it too thoroughly, so I had small pieces of sesame nicely crunching under my teeth :)




Lody z tahini
(na podstawie blogu Moje Wypieki)


Składniki

1/2 szkl. tahini 
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1,5 szkl. pełnego mleka 3,2 %
300 ml kremówki


Przygotowanie

Wszystkie składniki podgrzać na niewielkim ogniu jedynie do połączenia składników. Odstawić z ognia i przestudzić. Przykryć kawałkiem folii spożywczej (dokładnie docisnąć do powierzchni masy) i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Schłodzoną masę zmiksować.

Jeśli nie macie maszyny do lodów, zmiksujcie masę 5-6 razy w przeciągu pierwszych godzin mrożenia, kiedy zacznie lekko zamarzać.

Lody można już podawać ok. 4-5 godzin po ostatnim miksowaniu. Uwaga! Lody dosyć szybko się rozpuszczają (szybciej niż tradycyjne lody na żółtkach)!

Smacznego!





Tahini ice cream
(based on Moje Wypieki blog)


Ingredients

1/2 glass tahini
1 can sweetened condensed milk (about 400 g)
1.5 cup whole milk 3.2%
300 ml heavy cream


Method

Heat all ingredients on low heat only until well mixed. Set aside off the heat and cool. Cover with a piece of cling film (
press carefully against the surface of the batter) and refrigerate for several hours or overnight.

Mix the cooled mass.

If you don't have an ice cream machine, mix the mass 5-6 times within the first hours of freezing when it starts to freeze slightly.

Ice cream can already be served about 4-5 hours after the last mixing. Note! Ice cream dissolves fairly quickly (faster than traditional ice cream with egg yolks)!


Enjoy!



Akcja lodowa 2015

4 komentarze: