3 sierpnia 2015

Ulubione krewetki/Favourite prawns

Zwykle najprostsze sposoby są najlepsze.

Usually the simplest ways are the best.




Ulubione krewetki


Składniki (1 porcja)

200 g surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka koniaku lub 3 łyżki białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
posiekana natka pietruszki


Przygotowanie

Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć na niewielkim ogniu przez 1 min.

Wrzucić krewetki, wlać wino lub koniak i smażyć aż krewetki zmienią kolor na różowy, a alkohol się zredukuje.

Dodać sól i ostrą paprykę.

Przełożyć na talerz i posypać natką pietruszki.

Smacznego!




Favourite prawns


Ingredients (serves 1)

200 g raw prawns, peeled and cleaned
1 clove garlic
1 tablespoon butter
1 tablespoon brandy or 3 tablespoons dry white wine
1/2 teaspoon cayenne pepper
salt
chopped parsley


Method

In a skillet, melt the butter, add chopped garlic and fry over low heat for 1 minute.

Toss prawns, pour wine or brandy and cook until prawns turn pink and alcohol reduce.

Add salt and hot pepper.

Transfer to a plate and sprinkle with parsley.


Enjoy! 





Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz