31 sierpnia 2015

Prowansalski tian/Provençal tian

Łapmy ciepłe chwile, dopóki lato trwa! Zróbmy tian i przenieśmy się do gorącej Prowansji, pachnącej oliwkami i lawendą.

Let's catch warm moments, while summer lasts! Let's do tian and let's go to the hot Provence, fragrant with olives and lavender.



Prowansalski tian
(na podstawie "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo)


Składniki

2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
1 bakłażan (lub więcej, w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)
1 cukinia (lub więcej, w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)
2-3 pomidory (lub więcej, w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)
gruboziarnista sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa 


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  
Cebule pokroić w piórka, czosnek pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek i tymianek i smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 min. aż cebula będzie miękka. Wyjąć tymianek i przełożyć cebulę z czosnkiem do naczynia do zapiekania. Dokładnie wyrównać.

Cukinię, bakłażana i pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cebuli na przemian, tj. plasterek pomidora, bakłażana, cukinii itd. (patrz zdjęcia).

Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. aż warzywa będą miękkie.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Polać odrobiną oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!






Provençal tian
(based on "My little French kitchen" Rachel Khoo)


Ingredients

2 red onions 
2 cloves garlic 
2 sprigs thyme 
1 eggplant (or more, depending on a baking dish size) 
1 zucchini (or more, depending on a baking dish size)
2-3 tomatoes (or more, depending on a baking dish size) 
coarse sea salt 
freshly ground pepper 
olive oil

Method


Preheat the oven to 180 ° C.


Cut
onions and garlic into slices. In a pan, heat a little olive oil. Add the onion, garlic and thyme and fry over low heat for about 10 minutes until the onion is soft. Remove the thyme and put onion and garlic into the baking dish. Align carefully.

Cut zucchini, eggplant and tomatoes into thin slices and place on onions alternately, ie. a slice of tomato, eggplant, zucchini etc. (see photos).

Put in the oven and bake for about 40 minutes until the vegetables are tender.


Remove from the oven and cool slightly. Pour a little olive oil over, season with salt and pepper.


Enjoy!



Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze:

  1. Fajne danie. Przypomina ratatouille. Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak tian. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest trochę inna wersja ratatouille, wydaje mi się bardziej elegancka, ale równie smaczna :)

      Usuń