30 października 2014

Crumble gruszkowo-śliwkowy/Pear and plum crumble



Jesień bezpowrotnie zajęła miejsce lata. Promienie słoneczne jeszcze czasami próbują walczyć z chmurami i zdrętwiałym zimnem. Nie zawsze im to wychodzi. Kiedy więc za oknem plucha, kroję owoce. Gruszki i śliwki – świadków jesieni. Wyciągam cynamon i wanilię. Wącham i wyobrażam sobie, jak za chwilę otuli mnie ich ciepły zapach. Między rękami rozcieram mąkę z masłem na kruszonkę. Później łączę wszystko w całość i pozwalam ciepłu odgrywać swoją rolę. Niech dzieje się magia!

Autumn irrevocably took summer’s place. The sun's rays sometimes try to fight with clouds and numb cold. They don’t always win. So when the day’s cold and ugly, I cut fruit. Pears and plums autumn’s witness. I take the cinnamon and vanilla out. I smell and I imagine how their warm scent will wrap around me in a while. I rub flour and butter to crumble with my hands. Later, I put all together and let the heat play its role. Let the magic happens!






Crumble gruszkowo-śliwkowy


Składniki (2 porcje)

3 gruszki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
8 śliwek, przekrojonych na połówki, wypestkowanych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru muscovado

Kruszonka
¼ szkl. mąki
30 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 łyżka mielonych migdałów


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC. Owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać ekstraktem, posypać cynamonem i cukrem.

W misce połączyć mąkę z masłem pokrojonym w kostkę, cukrem i migdałami i wyrabiać między palcami aż do powstania kruszonki.

Owoce posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Podawać np. ze słodką śmietanką.

Smacznego!






Pear and plum crumble


Ingredients (serves 2)

3 pears, peeled and cut into smaller pieces
8 plums, cut in half, pitted
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon cinnamon
3 tablespoons muscovado sugar

Crumble
¼ cup flour
30 g cold butter
3 tablespoons sugar
1 tablespoon ground almonds


Method

Preheat the oven to 180°C. Place fruit in a baking dish. Pour the vanilla extract, sprinkle with cinnamon and sugar.
 
In a bowl, combine flour and diced butter, sugar and almonds and rub between your fingers until crumbled

Sprinkle the crumble over fruit and put in the oven. Bake about 30 minutes.

Remove from the oven and cool slightly

Serve with e.g. sweet cream.

Enjoy!







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz