Jesień bezpowrotnie zajęła
miejsce lata. Promienie słoneczne jeszcze czasami próbują walczyć z chmurami i
zdrętwiałym zimnem. Nie zawsze im to wychodzi. Kiedy więc za oknem plucha,
kroję owoce. Gruszki i śliwki – świadków jesieni. Wyciągam cynamon i wanilię. Wącham
i wyobrażam sobie, jak za chwilę otuli mnie ich ciepły zapach. Między rękami
rozcieram mąkę z masłem na kruszonkę. Później łączę wszystko w całość i
pozwalam ciepłu odgrywać swoją rolę. Niech dzieje się magia!
Autumn irrevocably took summer’s place. The
sun's rays sometimes try to fight
with clouds and numb
cold. They don’t always win. So when the day’s cold and ugly, I cut fruit. Pears and plums
– autumn’s witness. I take the cinnamon and
vanilla out. I smell and I
imagine how their warm scent will wrap around me in a while. I rub flour
and butter to crumble
with my hands. Later, I put
all together and let the heat play its role.
Let the magic happens!
Crumble gruszkowo-śliwkowy
Składniki (2
porcje)
3 gruszki, obrane i pokrojone
na mniejsze kawałki
8 śliwek, przekrojonych
na połówki, wypestkowanych
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru muscovado
Kruszonka
¼ szkl. mąki
30 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 łyżka mielonych
migdałów
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać ekstraktem, posypać cynamonem i
cukrem.
W misce połączyć mąkę z
masłem pokrojonym w kostkę, cukrem i migdałami i wyrabiać między palcami aż do
powstania kruszonki.
Owoce posypać kruszonką i
wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min.
Wyjąć z piekarnika i lekko
przestudzić.
Podawać np. ze słodką
śmietanką.
Smacznego!
Pear and plum crumble
Ingredients (serves 2)
3 pears, peeled and cut into smaller pieces
8 plums, cut in half, pitted
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon cinnamon
3 tablespoons muscovado sugar
Crumble
¼ cup flour
30 g cold butter
3 tablespoons sugar
1 tablespoon ground almonds
Method
Preheat the oven to 180°C. Place fruit in a baking dish. Pour the vanilla extract, sprinkle with cinnamon and sugar.
8 plums, cut in half, pitted
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon cinnamon
3 tablespoons muscovado sugar
Crumble
¼ cup flour
30 g cold butter
3 tablespoons sugar
1 tablespoon ground almonds
Method
Preheat the oven to 180°C. Place fruit in a baking dish. Pour the vanilla extract, sprinkle with cinnamon and sugar.
In
a bowl, combine flour and diced
butter, sugar and almonds and rub between your fingers until crumbled.
Sprinkle the crumble over
fruit and put in the oven. Bake about 30 minutes.
Remove
from the oven and cool slightly.
Serve with e.g. sweet cream.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz