What could be better than autumn breakfast when you pull out of the oven hot, delicate, gorgeously fragrant brioches? Yep, I thought so ;)
Brioszki ze śliwkami i kruszonką
(na podstawie blogu Moje wypieki)
Składniki (ok. 15
brioszek)
380 g mąki
50 g drobnego cukru
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
100 ml mleka
3 jajka
170 g miękkiego masła
Kruszonka
¼ mąki
3 łyżki cukru
½ opakowania cukru
wanilinowego
30 g masła
Ponadto
ok. 15 śliwek (bez
pestek)
1 roztrzepane jajko do
posmarowania brioszek
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do
miseczki, posypać 1 łyżeczką cukru i odstawić na 5 min.
Mąkę przesiać do miski.
Dodać sól i cukier. Dokładnie wymieszać. Wymieszać roztopione drożdże i dodać
do mąki. Następnie wlać mleko i dodać roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie
wymieszać. Wyrabiać ciasto ok. 8 min. (wyrabiałam je ręcznie).
Dodać pokrojone w
kosteczkę masło i ponownie wyrobić ciasto (ok. 8 min., aby masło zostało całkowicie
wchłonięte – ciasto będzie bardzo klejące, ale nie dodawać mąki!).
Wyrobione ciasto włożyć
do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień wyjąć
ciasto z lodówki i powyrabiać przez chwilę. Rękami lekko oprószonymi mąką
formować małe bułeczki i układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Pół godziny przed końcem
wyrastania nagrzać piekarnik do 180oC.
Zrobić kruszonkę:
wszystkie składniki włożyć do miski i wyrabiać między palcami aż do powstania
kruszonki.
W wyrośnięte brioszki powciskać
połówki śliwek (rozcięciem do góry). Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać
kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20 min.
Wyjąć z piekarnika i
lekko przestudzić.
Smacznego!
Brioches with plums and crumble
(based on Moje wypieki blog)
(based on Moje wypieki blog)
Ingredients (for about 15 brioches)
380 g flour
50 g caster sugar
20 g fresh yeast
½ teaspoon salt
100 ml milk
3 eggs
170 g soft butter
Crumble
¼ cup flour
3 tablespoons sugar
½ pack vanilla sugar
30 g butter
Also
about 15 prunes (pitted)
1 beaten egg for brushing brioches
Method
Crumble the yeast into a bowl, sprinkle with 1 teaspoon sugar and leave for 5 minutes.
1 beaten egg for brushing brioches
Method
Crumble the yeast into a bowl, sprinkle with 1 teaspoon sugar and leave for 5 minutes.
Sift the flour into a bowl. Add salt and sugar. Mix thoroughly. Mix the melted yeast and add to the flour. Then pour the milk and add the beaten eggs. Mix thoroughly. Knead the dough for about 8 minutes (I was doing it by hand).
Add butter chopped into cubes and knead the dough again (for about 8 minutes so that butter is completely absorbed - the dough will be very sticky, but do not add flour!).
Insert the kneaded dough into a bowl, cover with plastic wrap and refrigerate overnight.
On the second day, remove the dough from the fridge and knead it for a moment. With hands lightly sprinkled with flour form small buns and arrange them on a baking tray lined with paper. Cover with foil and leave to rise for about 1.5 h.
Half an hour before the end of the rising heat the oven to 180oC.
Make the crumble: put all the ingredients into a bowl and knead between your fingers until crumbled.
Press the halves of plums (slit up) In the risen brioches. Brush with beaten egg, sprinkle with crumble and place in preheated oven. Bake for about 20 minutes.
Remove from the oven and cool slightly.
Enjoy!
O rany, aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I zapraszam do pieczenia! Pozdrawiam
UsuńTakie brioszki chciałbym jeść codziennie na śniadanie. Wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNo nie może :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń