15 października 2014

Brioszki ze śliwkami i kruszonką/Brioches with plums and crumble

Czy może być coś lepszego niż jesienne śniadanie, kiedy z piekarnika wyciągasz gorące, delikatne, bosko pachnące brioszki? Tak też myślałam ;)

What could be better than autumn breakfast when you pull out of the oven hot, delicate, gorgeously fragrant brioches? Yep, I thought so ;)
































Brioszki ze śliwkami i kruszonką
(na podstawie blogu Moje wypieki)


Składniki (ok. 15 brioszek)

380 g mąki
50 g drobnego cukru
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
100 ml mleka
3 jajka
170 g miękkiego masła

Kruszonka
¼ mąki
3 łyżki cukru
½ opakowania cukru wanilinowego
30 g masła

Ponadto
ok. 15 śliwek (bez pestek)
1 roztrzepane jajko do posmarowania brioszek


Przygotowanie

Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać 1 łyżeczką cukru i odstawić na 5 min.

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Dokładnie wymieszać. Wymieszać roztopione drożdże i dodać do mąki. Następnie wlać mleko i dodać roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ok. 8 min. (wyrabiałam je ręcznie).

Dodać pokrojone w kosteczkę masło i ponownie wyrobić ciasto (ok. 8 min., aby masło zostało całkowicie wchłonięte – ciasto będzie bardzo klejące, ale nie dodawać mąki!).

Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.

Na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki i powyrabiać przez chwilę. Rękami lekko oprószonymi mąką formować małe bułeczki i układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 180oC.

Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki włożyć do miski i wyrabiać między palcami aż do powstania kruszonki.

W wyrośnięte brioszki powciskać połówki śliwek (rozcięciem do góry). Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20 min.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Smacznego!







Brioches with plums and crumble
(based on Moje wypieki blog)


Ingredients (for about 15 brioches)

380 g flour
50 g caster sugar
20 g fresh yeast
½ teaspoon salt
100 ml milk
3 eggs
170 g soft butter

Crumble
¼ cup flour
3 tablespoons sugar
½ pack vanilla sugar
30 g butter

Also
about 15 prunes (pitted)
1 beaten egg for brushing brioches


Method

Crumble the yeast into a bowl, sprinkle with 1 teaspoon sugar and leave for 5 minutes.

Sift the flour into a bowl. Add salt and sugar. Mix thoroughly. Mix the melted yeast and add to the flour. Then pour the milk and add the beaten eggs. Mix thoroughly. Knead the dough for about 8 minutes (I was doing it by hand).

Add butter chopped into cubes and knead the dough again (for about 8 minutes so that butter is completely absorbed - the dough will be very sticky, but do not add flour!).

Insert the kneaded dough into a bowl, cover with plastic wrap and refrigerate overnight.

On the second day, remove the dough from the fridge and knead it for a moment. With hands lightly sprinkled with flour form small buns and arrange them on a baking tray lined with paper. Cover with foil and leave to rise for about 1.5 h.
 
Half an hour before the end of the rising heat the oven to 180oC.
 
Make the crumble: put all the ingredients into a bowl and knead between your fingers until crumbled.
 
Press the halves of plums (slit up) In the risen brioches. Brush with beaten egg, sprinkle with crumble and place in preheated oven.
Bake for about 20 minutes.
 
Remove from the oven and cool slightly.

Enjoy!







 

6 komentarzy: