9 października 2014

Pizza bianca z kurczakiem, cukinią i pieczarkami/Pizza bianca with chicken, zucchini and mushrooms

Od czasu do czasu lubię zjeść dobrą pizzę. Z tymi zamawianymi bywa różnie, nigdy nie wiadomo, na co się trafi, najczęściej więc robię ją sama. Lubię eksperymentować ze składnikami i wyszukiwać nowe przepisy na ciasto. Tym razem przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa" - szybko, smacznie i przyjemnie :) A reszta to już moja inwencja ;)

I like to eat good pizza from time to time. It's always difficult to get a good ordered one, you never know what you'll get, so I'm doing it mostly myself. I like experimenting with ingredients and searching for new dough recipes. This time the dough recipe comes from the book "Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa" - fast, tasty and nice :) And the rest is my creativity ;)






























Pizza bianca z kurczakiem, cukinią i pieczarkami


Składniki

Ciasto
350 g mąki
190 ml wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy
1 łyżeczka soli

Farsz
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
½ cukinii, pokrojonej w plasterki
1 filet z kurczaka, oczyszczony i pokrojony w kostkę
5 pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
125 g mozzarelli, pokrojonej w plastrerki
pecorino do posypania


Przygotowanie

Ciasto
Wodę lekko podgrzać (musi być ciepła, ale nie gorąca). Drożdże pokruszyć do wody i dokładnie wymieszać aż się rozpuszczą.

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę oraz drożdże i zagnieść przez 3-4 min. aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.

Piekarnik nagrzać do 210oC.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia.

Na cieście rozsmarować śmietanę. Posolić, dodać pieprz i ½ łyżeczki gałki muszkatołowej. Ułożyć cukinię, pieczarki i kurczaka. Na wierzchu ułożyć mozzarellę. Posolić do smaku. Posypać pecorino.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. aż ser się ładnie zezłoci.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Smacznego!






Pizza bianca with chicken, zucchini and mushrooms



Ingredients

Dough
350 g flour
190 ml water
20 g fresh yeast
2 tablespoons olive oil + to grease baking tray
1 teaspoon salt

Stuffing
3-4 tablespoons sour cream
½ zucchini, cut into slices
1 chicken fillet, cleaned and diced
5 mushrooms, peeled and sliced
salt, pepper, nutmeg
125 g mozzarella, cut into slices
pecorino cheese to sprinkle
 

Method

Dough
Heat water gently (it must be warm, but not hot).
Crumble the yeast into the water and mix until it dissolves.

Sift the flour into a bowl.
Add salt, olive oil and yeast and knead for 3-4 minutes until dough is smooth and elastic.

Cover the bowl with a cloth and leave in a warm place to rise for 1 hour.

Preheat the oven to 210°C.
 
Roll the risen  dough out. Place it on a greased baking tray. 

Spread the cream over. Season with salt, pepper and ½ teaspoon nutmeg.
Place the zucchini, mushrooms and chicken. Top with mozzarella. Season with salt to taste. Sprinkle pecorino over the pizza.

Put into the preheated oven and bake for about 30 minutes until cheese gets nicely golden.
 
Remove from the oven and cool slightly.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz