10 października 2014

Paryskie gnocchi/Parisian gnocchi

Solidne, treściwe danie na zimniejsze dni. Delikatne, gotowane ciasto ptysiowe z lekko ostrym, serowym sosem Mornay.

Rich dish for colder days. Delicate, cooked choux pastry with a slightly sharp, cheesy Mornay sauce.





Paryskie gnocchi
(przepis na podstawie książki „My Paris kitchen. Recipes and stories” David Lebovitz)


Składniki (na ok. 12-15 gnocchi)

Ciasto ptysiowe
310 ml wody
100 g masła
½ łyżeczki soli
175 g mąki
4 duże jajka

Sos Mornay
70 g masła
45 g mąki
750 ml mleka
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczka ostrej papryki
140 g tartego, żółtego sera
Parmezan do posypania

Ponadto
100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostki (opcjonalnie)
masło do wysmarowania formy


Przygotowanie

Wodę podgrzać na średnim ogniu z masłem i solą. Poczekać aż masło się rozpuści. Następnie dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać aż do powstania jednej kuli ciasta. Odstawić do przestudzenia.

Dodać jajka, jedno na raz, uważając, aby za każdym razem jajko było dobrze wchłonięte przez ciasto zanim dodamy następne. Odstawić.

W rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i zostawić na ogniu przez ok. 2 min., mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając (używam do tego trzepaczki), aby uniknąć tworzenia się grudek.

Zdjąć z ognia, dodać sól, paprykę i ser. Dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił.

Przygotować duży talerz i ułożyć na nim ręcznik papierowy.

W dużym garnku zagotować 1,5-2 l wody. Gdy zacznie lekko wrzeć, posolić. Używając dwóch łyżek lub, jak w moim przypadku, łyżki do lodów, nabierać ciasto ptysiowe i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 5-6 gnocchi na raz. 

Gdy gnocchi zaczną wypływać na powierzchnię, zebrać je łyżką cedzakową i położyć na talerzu z ręcznikiem papierowym.

Kontynuować z resztą ciasta.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Naczynie lekko oprószyć parmezanem, a następnie wyłożyć połowę sosu. Dokładnie rozprowadzić. Posypać boczkiem, jeśli go używamy. Ułożyć gnocchi, polać resztą sosu, oprószyć parmezanem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Następnie zwiększyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 15 min.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Podawać z sałatką.

Smacznego!





Parisian gnocchi
(based on the My Paris kitchen. Recipes and stories" David Lebovitz book)


Ingredients (for about 12-15 gnocchi)

Choux pastry
310 ml water
100 g butter
½ teaspoon salt
175 g flour
4 large eggs

Mornay Sauce
70 g butter
45 g flour
750 ml milk
1 teaspoon salt
¼ teaspoon cayenne pepper
140 g grated, cheese
Parmesan cheese for sprinkling

Also
100 g smoked bacon, cut into cubes (optional)
butter to grease the dish


Method

Heat water with butter and salt over medium heat. Wait until the butter melts. Then add flour, reduce the heat and stir vigorously until a single ball of dough. Set aside for cooling off

Add eggs, one at a time, making sure each time the egg is well absorbed into the dough before you add the next one. Set aside.

In a saucepan melt the butter. Add flour, mix well and leave on low heat for about 2 minutes, stirring from time to time, don’t allow it to burn.

Gradually add milk, stirring (I used the whisk) to avoid the lumps.

Remove from the heat, add salt, pepper and cheese. Mix thoroughly to melt the cheese

Prepare a large plate and put the paper towel on.

In a large pot boil 1.5-2 liters water. When it begins to boil lightly, season with salt. Using two spoons or, as in my case, an ice cream scoop, scoop the dough and dispose it in the boiling water. Cook for about 5-6 gnocchi at a time.
 
When gnocchi float on the surface, collect them with a slotted spoon and place on a plate with a paper towel

Continue with the remaining dough

Preheat the oven to 180oC.

Butter large casserole. Lightly sprinkle with parmesan, then put half of the sauce. Spread it well on the bottom of the dish. Sprinkle with bacon, if used. Place the gnocchi, pour the rest of the sauce over, sprinkle with parmesan, put the dish into the preheated oven and bake for 15 minutes. Then increase the temperature to 200°C and bake for 15 minutes

Remove from the oven and leave it to cool

Serve with a salad.
 
Enjoy!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz