4 lutego 2014

Pieczony kurczak z estragonem/Roast chicken with tarragon



Kolejna propozycja typowo niedzielnego obiadu – klasyczny pieczony kurczak, tym razem wersja z estragonem, którego całe gałązki wkładamy pod skórę. W ten sposób kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Uwaga! Czas pieczenia zależy od jego wagi. Należy liczyć 45 min. na każdy kilogram.


Another suggestion for a typical Sunday dinner - a classic roast chicken, this time with tarragon. We put its whole sprigs under the skin. This way, the chicken will be even more aromatic.

Note! Roasting time depends on its weight. You should be counting 45 min. for each kilogram.





Pieczony kurczak z estragonem


Składniki

1 cały kurczak (mój ważył ponad 2 kg)
kilka gałązek świeżego estragonu
kilka ząbków czosnku (według upodobań)
ok. 30 g rozpuszczonego masła + ewentualnie oliwa z oliwek do późniejszego polewania kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz

Do podania (opcjonalnie)
purée ziemniaczane z gałką muszkatołową
zielona sałata z pomidorkami cherry i prostym winegretem


Przygotowanie

Kurczaka wyjąć wcześniej z lodówki i przepłukać. Piekarnik nagrzać do 210oC.

Estragon włożyć pod skórę kurczaka na piersiach. Masło roztopić w rondelku. Posmarować nim kurczaka. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Ząbki czosnku rozgnieść za pomocą noża (nie obierać). Ułożyć na kurczaku, aby przechodził ich smakiem. 

Kurczaka ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia na jednym boku (na początku będziemy piec jedno udko).
Piec przez 15 min. w 210oC na jednym boku.  Następnie temperaturę zmniejszyć do 190oC, kurczaka przełożyć na drugi bok i piec kolejne 15 min. Po tym czasie ułożyć kurczaka na grzbiecie i piec przez 1 h, od czasu do czasu polewając masłem, oliwą lub sokiem, który zbiera się w naczyniu.

Sprawdzić, czy kurczak jest gotowy. Nakłuć udko blisko piersi kurczaka. Jeśli płyn, który z niego wypływa jest przezroczysty, kurczak powinien być gotowy. Wyjąć z piekarnika i zostawić do odpoczęcia na ok. 10-15 min.

Podawać np. z purée ziemniaczanym (oprócz masła i mleka dodaję odrobinę gęstej śmietanki 30 % i ½-1 łyżeczkę gałki muszkatołowej) i sałatą z pomidorkami cherry i prostym winegretem (biały ocet winny, oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz).

Smacznego!





Roast chicken with tarragon


Ingredients

1 whole chicken (mine was over 2 kg)
a few branches of fresh tarragon
a few cloves of garlic (to taste)
about 30 g of melted butter + olive oil to pour over chicken while roasting
salt and freshly ground pepper


To serve (optional)
mashed potato with nutmeg
green salad with cherry tomatoes and a simple vinaigrette

Method

Remove the chicken from the refrigerator and rinse. Preheat the oven to 210°C.

Insert tarragon under the skin of the chicken breast. Melt butter in a saucepan and pour over the chicken. Season with salt , sprinkle with freshly ground pepper.

Crush cloves of garlic with a knife (do not peel). Place on the chicken.

Arrange chicken in a large baking dish on one side (at the beginning we will bake one leg).

Bake for 15 min. at 210°C on one side. Reduce the temperature to 190°C, put the chicken on the other leg and roast for another 15 min. Then put the chicken on its back and roast for 1 hour, pouring butter, olive oil or juice which is collected in the vessel over the chicken from time to time.

Check whether the chicken is ready. Prick the leg near the chicken breasts. If the fluid that flows out  is clear, the chicken should be ready. Remove from the oven and leave to rest for about 10-15 minutes.

Serve e.g. with mashed potatoes (except butter and milk, I normally add a little fat cream 30 % and ½ - 1 tsp nutmeg ) and salad with cherry tomatoes and a simple vinaigrette (white wine vinegar, olive oil, salt, freshly ground pepper) .

Enjoy!

Sztuka mięsa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz