6 lutego 2014

Zima i zupa marchwiowa/Winter time and carrot soup



Obecna zima jest zupełnie inna od tych, które znam. Znajdując się pod inną szerokością geograficzną, poznaję nowy rodzaj zimy. Bez grama śniegu, za to z porywistym wiatrem, deszczem, ale i z temperaturami, które czasem sięgają 18oC. I muszę przyznać, że tęsknię za śniegiem…

This winter is quite different from those I know. Being under a different latitude, I’m getting used to a new kind of winter. Without a gram of snow, but with a gusty wind, the rain, with temperatures that sometimes reach 18oC. And I have to admit that I miss the snow...





Zupa marchwiowa


Składniki (ok. 6 porcji)

bulion (1 marchewka, 1 średnia cebula, 1 mała pietruszka, 1 por, 2 gałązki świeżego estragonu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4-5 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli)
6 marchewek
¾ szkl. soczewicy (ja dysponowałam zieloną)
1 średnia cebula
50 g chorizo
½ szkl. mleka (lub więcej, jeśli zupa będzie za gęsta)
½ - ¼ szkl. śmietanki 30 %
olej do smażenia
sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Przygotować bulion: marchewkę, cebulę, pietruszkę obrać, opłukać. Wrzucić do dużego garnka razem z resztą składników na bulion. Zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na dużym ogniu aż bulion zacznie wrzeć. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 30 min. Następnie bulion przecedzić do innego garnka.

Marchewki obrać, opłukać i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Chorizo pokroić w małą kostkę. 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez ok. 2-3 min. na średnim ogniu do zeszklenia. Dodać chorizo i marchewkę i smażyć przez ok. 5-6 min. Dodać soczewicę i smażyć jeszcze ok. 3 min. Następnie dodać do bulionu i gotować do momentu aż marchewka i soczewica będą miękkie (15-20 min.).

Dodać sól i pieprz do smaku. Zmiksować blenderem na krem. Dodać mleko i śmietankę, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 1 min.

Podawać ze świeżym chlebem.

Smacznego!





Carrot soup


Ingredients (serves about 6)

vegetable stock (1 carrot, 1 medium onion, 1 small parsley, 1 leek, 2 sprigs fresh tarragon, 2 bay leaves, 3 allspice, 4-5 grains black pepper, 1 tsp salt)
6 carrots
¾ cups lentils (I had the green one)
1 medium onion
50 g chorizo
½ cups milk (or more if the soup is too thick)
½ - ¼ cups cream 30%
oil for frying
salt and freshly ground pepper

Method

Prepare the stock: peel and rinse the carrot, onions and parsley. Put into a large pot along with the rest of the ingredients of the stock. Pour approximately 1.5-2 liters water. Cook over high heat until the stock begins to boil. Then reduce the heat to low and cook for about 30 minutes. Then strain the broth into another pot.

Peel the carrots, rinse and cut into thick slices. Peel onion and cut into cubes. Cut chorizo into small cubes.
 Heat oil in a frying pan, add the onion and fry for about 2-3 minutes over medium heat till soft. Add chorizo ​​and carrots and fry for about 5-6 minutes. Add the lentils and fry for about 3 minutes. Then add to the broth and cook until carrots and lentils are soft (15-20 min.).

Add salt and pepper to taste. Mix with blender. Add milk and cream, mix well and cook for about 1 more minute

Serve with fresh bread.

Enjoy!



W Nowy Rok z Superfoods Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz