I have a dilemma, because I do not know if this dish is more Italian or American. The pasta and tomato sauce would probably indicate its Italian roots, however, the addition of meatballs inevitably reminds me of the Disney movie "Lady and the Tramp"... Let it then be an Italian-American dish.
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Składniki (6 porcji)
Pulpeciki
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g startego parmezanu
1 jajko
sól, pieprz
ok. 1/4 szkl. chłodnej wody
olej do smażenia
Sos pomidorowy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek do smażenia
Ponadto
ok. 150 g spaghetti na osobę
starty parmezan do posypania
Przygotowanie
Pulpeciki
Mięso wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliło. Ocieplone mięso włożyć do dużej miski, dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, parmezan, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, jajko, sól, pieprz. Wyrabiać rękoma, dolewając stopniowo wody aż do uzyskania lekkiego, ale zwartego farszu, z którego będziemy mogli formować pulpeciki.
Na talerz lub deskę wysypać odrobinę bułki tartej. Odrywać kawałki farszu mięsnego i formować pulpeciki wielkości piłki golfowej. Układać na bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzać olej i włożyć pulpeciki. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu ok. 8-10 min. do momentu aż będą ładnie brązowe. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Sos pomidorowy
Cebulę i czosnek drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą. Smażyć przez ok. 3 min. Następnie dodać pokrojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. Dodać ocet balsamiczny, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie dodać któryś ze składników do smaku. Następnie dodać masło, gotując do momentu aż się rozpuści.
Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości posolonego wrzątku.
Makaron podawać z pulpecikami i sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem.
Smacznego!
Spaghetti with meatballs in tomato sauce
Ingredients (serves 6)
Meatballs
Meatballs
500 g ground beef
2 tbsp bread crumbs
2 cloves garlic
2 tbsp chopped parsley
100 g grated Parmesan
1 eggsalt and pepper
about 1/4 cups cold water
oil for frying
2 tbsp bread crumbs
2 cloves garlic
2 tbsp chopped parsley
100 g grated Parmesan
1 eggsalt and pepper
about 1/4 cups cold water
oil for frying
Tomato sauce
1 medium onion
2 cloves garlic
1 tin chopped tomatoes
3 tsp tomato paste
2 tsp balsamic vinegar
1 tbsp butter
salt and pepper
1 tsp oregano
1/2 tsp sugar
olive oil for frying
Also
about 150 g spaghetti per person
grated Parmesan for sprinkling
1 medium onion
2 cloves garlic
1 tin chopped tomatoes
3 tsp tomato paste
2 tsp balsamic vinegar
1 tbsp butter
salt and pepper
1 tsp oregano
1/2 tsp sugar
olive oil for frying
Also
about 150 g spaghetti per person
grated Parmesan for sprinkling
Method
Meatballs
Remove the meat from the refrigerator earlier to allow it to get warm. Put the meat into a large bowl, add the peeled and crushed garlic cloves, Parmesan, bread crumbs, chopped parsley, egg, salt and pepper. Knead with your hands, adding water gradually until the light, but dense stuffing from which you would be able to form the meatballs.
On a plate or board put some bread crumbs. Tear off pieces of meat stuffing and form meatballs of the golf ball size. Lay on bread crumbs.
In a large pan heat the oil and add meatballs. Fry on each side over medium heat about 8-10 minutes until they're nicely brown. Arrange on a plate lined with paper towel.
On a plate or board put some bread crumbs. Tear off pieces of meat stuffing and form meatballs of the golf ball size. Lay on bread crumbs.
In a large pan heat the oil and add meatballs. Fry on each side over medium heat about 8-10 minutes until they're nicely brown. Arrange on a plate lined with paper towel.
Tomato sauce
Chop the onion and garlic finely and put into a saucepan with the hot oil. Fry for about 3 minutes. Then add the chopped canned tomatoes and tomato paste. Cook over a low heat for about 10 minutes. Add balsamic vinegar, sugar and spices. Mix thoroughly. Try and optionally add any of the ingredients to taste. Then add the butter and cook until it dissolves.
Cook spaghetti al dente in a large amount of salted boiling water.
Serve pasta with meatballs and tomato sauce, topped with grated Parmesan.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz