Odkąd mieszkam we
Francji, korzystam na maksa z produktów, które nie były dostępne (lub słabo
dostępne, czyt. super drogie) w Polsce. Tak jest przede wszystkim z francuskimi
serami, pod którymi uginają się tu półki sklepowe. Kiedy to zobaczyłam pierwszy
raz, dostałam oczopląsu. Tyle wspaniałości! I które wybrać??? Tak jest też z
krewetkami. Uwielbiam je, ale niestety w Polsce trudno dostać coś lepszego od
tego czegoś małego, zamrożonego, super drogiego i niepodobnego do niczego.
Tutaj wreszcie mogę się rozkoszować krewetkami w każdej ich postaci. Duże,
małe, surowe, gotowane na parze, są wszędzie. Przy ostatniej wizycie w sklepie
postanowiłam więc to wykorzystać. Zapraszam na sałatkę z krewetkami i awokado.
Since I live in France, I’ve been using the maximum of
the products that were not available (or poorly available
and super expensive) in Poland. This happens mainly with
French cheese – here the store shelves are bending under.
When I saw it the
first time, I got crazy. So much
goodness! And which
one to choose? There are also shrimps.
I love them, but unfortunately,
in Poland it is difficult to get something better than that small, frozen, super expensive
worm-like. Here I
finally get to enjoy shrimp
in each of their forms.
Big, small, raw, steamed, they are
everywhere. So I decided to enjoy it at the last visit to the store. There’s a salad with shrimp and avocado
for today’s lunch!
Sałatka z krewetkami i awokado
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)
Składniki (na większą
porcję)
½ dojrzałego awokado
3-4 liście sałaty (może
być mieszanka sałat)
1 mała marchewka
5-6 dużych krewetek
(tygrysich), ugotowanych na parze
kilka plasterków ogórka
1-2 łyżki majonezu
1 łyżeczka octu winnego
białego lub soku z cytryny
sól, świeżo zmielony
pieprz
natka pietruszki
(opcjonalnie)
Przygotowanie
Liście sałaty dokładnie
umyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Awokado obrać i pokroić na plasterki.
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. Krewetki oczyścić z pancerza i
przepłukać. Ogórek pokroić na plasterki. Wszystko ułożyć na talerzu lub w misce
(w dowolnej kolejności).
Przygotować sos: majonez
zmieszać z sokiem z cytryny lub octem winnym, solą i pieprzem, dokładnie
wymieszać i wylać na sałatkę.
Można udekorować natką
pietruszki.
Smacznego!
Shrimp and avocado
salad
(inspired by Kwestia Smaku website)
(inspired by Kwestia Smaku website)
Ingredients (for one large portion)
½ ripe avocado
3-4 lettuce leaves (can be a mix of lettuces)
1 small carrot
5-6 large shrimp (tiger), steamed
a few slices of cucumber
1-2 tbsp mayonnaise
1 tsp white vinegar or lemon juice
salt and freshly ground pepper
parsley (optional)
Method
Wash lettuce leaves thoroughly and tear down into smaller pieces. Peel the avocado and cut into slices. Peel the carrot, rinse and cut into bars. Remove the shrimp carapace and rinse. Cut the cucumber into slices. Arrange all on a plate or in a bowl (in any order).
Prepare the sauce: Mix mayonnaise with lemon juice or vinegar,
salt and pepper, mix well and pour over
the salad.
You can decorate with parsley.
Enjoy!
Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)