2 lutego 2014

Sałatka z krewetkami i awokado/Shrimp and avocado salad



Odkąd mieszkam we Francji, korzystam na maksa z produktów, które nie były dostępne (lub słabo dostępne, czyt. super drogie) w Polsce. Tak jest przede wszystkim z francuskimi serami, pod którymi uginają się tu półki sklepowe. Kiedy to zobaczyłam pierwszy raz, dostałam oczopląsu. Tyle wspaniałości! I które wybrać??? Tak jest też z krewetkami. Uwielbiam je, ale niestety w Polsce trudno dostać coś lepszego od tego czegoś małego, zamrożonego, super drogiego i niepodobnego do niczego. Tutaj wreszcie mogę się rozkoszować krewetkami w każdej ich postaci. Duże, małe, surowe, gotowane na parze, są wszędzie. Przy ostatniej wizycie w sklepie postanowiłam więc to wykorzystać. Zapraszam na sałatkę z krewetkami i awokado.

Since I live in France, I’ve been using the maximum of the products that were not available (or poorly available and super expensive) in Poland. This happens mainly with French cheese – here the store shelves are bending under. When I saw it the first time, I got crazy. So much goodness! And which one to choose? There are also shrimps. I love them, but unfortunately, in Poland it is difficult to get something better than that small, frozen, super expensive worm-like. Here I finally get to enjoy shrimp in each of their forms. Big, small, raw, steamed, they are everywhere. So I decided to enjoy it at the last visit to the store. There’s a salad with shrimp and avocado for today’s lunch!





Sałatka z krewetkami i awokado
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)

Składniki (na większą porcję)

½ dojrzałego awokado
3-4 liście sałaty (może być mieszanka sałat)
1 mała marchewka
5-6 dużych krewetek (tygrysich), ugotowanych na parze
kilka plasterków ogórka
1-2 łyżki majonezu
1 łyżeczka octu winnego białego lub soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Liście sałaty dokładnie umyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Awokado obrać i pokroić na plasterki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. Krewetki oczyścić z pancerza i przepłukać. Ogórek pokroić na plasterki. Wszystko ułożyć na talerzu lub w misce (w dowolnej kolejności).

Przygotować sos: majonez zmieszać z sokiem z cytryny lub octem winnym, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i wylać na sałatkę.

Można udekorować natką pietruszki.

Smacznego!




Shrimp and avocado salad
(inspired by Kwestia Smaku website) 


Ingredients (for one large portion)

½ ripe avocado
3-4 lettuce leaves (can be a mix of lettuces)
1 small carrot
5-6 large shrimp (tiger), steamed
a few slices of cucumber
1-2 tbsp mayonnaise
1 tsp white vinegar or lemon juice
salt and freshly ground pepper
parsley (optional)

Method

Wash lettuce leaves thoroughly and tear down into smaller pieces. Peel the avocado and cut into slices. Peel the carrot, rinse and cut into bars. Remove the shrimp carapace and rinse. Cut the cucumber into slices. Arrange all on a plate or in a bowl (in any order). 

Prepare the sauce: Mix mayonnaise with lemon juice or vinegar, salt and pepper, mix well and pour over the salad

You can decorate with parsley.
 
Enjoy!



W Nowy Rok z Superfoods

1 komentarz:

  1. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń