Z tego może być super szybkie i równie smaczne śniadanie à la française. Ciasto francuskie nadziewane aromatycznymi jabłkami z cynamonem... To mówi samo za siebie ;)
It can be a super fast and equally delicious breakfast à la française. Puff pastry stuffed with aromatic apples with cinnamon... It speaks for itself ;)
Everything can be prepared in the evening just to be put in the morning in the oven for 15-20 minutes to enjoy these little wonders with coffee or cocoa. And the cinnamon smell will accompany you right from the start :) Isn't it a nice idea?
Chaussons aux pommes
Składniki (na 9-10 małych drożdżówek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 jabłka (ja użyłam goldenów)
2-3 łyżki brązowego cukru lub do smaku
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki masła
1/4 szkl. wody
kawałek kory cynamonu
1/2 - 1 łyżeczka cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. W rondelku rozgrzać masło i wrzucić jabłka razem z korą cynamonową. Gotować, często mieszając. W między czasie dodać cukier i wodę (gdyby jabłka zaczęły przywierać, można dodać więcej wody). Ja lubię dużo cynamonu, więc dodaję jeszcze dodatkowo 1 łyżeczkę, razem z gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru lub soku z cytryny.
Gotować do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać i mieknąć, ale będą jeszcze w kawałkach.
Jeśli będziemy od razu piekli, należy ostudzić jabłka, aby ciasto francuskie nie topniało pod wpływem ciepła.
Rozłożyć gotowe ciasto francuskie i wycinać z niego większe koła (ja użyłam pokrywki od dużego słoika). W środku każdego koła układać 1 łyżeczkę jabłek, składać na pół i dokładnie sklejać brzegi. Na powierzchni można zrobić kilka cięć nożem (patrz zdjęcia). Gotowe drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min. w środkowej części piekarnika aż ładnie się zezłocą.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Smacznego!
Chaussons aux pommes
Ingredients (for 9-10 small pastries)
1 package puff pastry
4 apples (I used Golden)
2-3 tbsp brown sugar or to taste
juice of half a lemon
1-2 tbsp butter
1/4 cups water
a piece of cinnamon bark
1/2-1 tsp cinnamon
2 pinches nutmeg
beaten egg for brushing the chaussons
Method
Preheat the oven to 200oC.
Peel the apples, remove the core and cut into thicker pieces. In a saucepan, heat the butter and toss apples with cinnamon bark. Cook, stirring frequently. In the meantime, add the sugar and water (if the apples begin to stick, you can add more water). I like a lot of cinnamon, so I added 1 tsp more, together with nutmeg and lemon juice. Try and possibly add more sugar or lemon juice to taste.
Cook until the apples begin to disintegrate and soften, but they're still in pieces.
If you want to bake the same day, cool apples so that the puff pastry doesn't melt by the heat.
Unfold the puff pastry and cut it in larger circles (I used a lid from a large jar). In the middle of each circle place 1 tsp apple batter, put the edges together and carefully glue them. You can make a few cuts with a knife on each chausson (see photos). Put the ready chaussons on a baking tray lined with baking paper and brush with the beaten egg.
Put into the preheated oven and bake for 15-20 minutes in the middle of the oven until nicely golden.
Remove from the oven and cool slightly.
4 apples (I used Golden)
2-3 tbsp brown sugar or to taste
juice of half a lemon
1-2 tbsp butter
1/4 cups water
a piece of cinnamon bark
1/2-1 tsp cinnamon
2 pinches nutmeg
beaten egg for brushing the chaussons
Method
Preheat the oven to 200oC.
Peel the apples, remove the core and cut into thicker pieces. In a saucepan, heat the butter and toss apples with cinnamon bark. Cook, stirring frequently. In the meantime, add the sugar and water (if the apples begin to stick, you can add more water). I like a lot of cinnamon, so I added 1 tsp more, together with nutmeg and lemon juice. Try and possibly add more sugar or lemon juice to taste.
Cook until the apples begin to disintegrate and soften, but they're still in pieces.
If you want to bake the same day, cool apples so that the puff pastry doesn't melt by the heat.
Unfold the puff pastry and cut it in larger circles (I used a lid from a large jar). In the middle of each circle place 1 tsp apple batter, put the edges together and carefully glue them. You can make a few cuts with a knife on each chausson (see photos). Put the ready chaussons on a baking tray lined with baking paper and brush with the beaten egg.
Put into the preheated oven and bake for 15-20 minutes in the middle of the oven until nicely golden.
Remove from the oven and cool slightly.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz