Ten przepis pochodzi z
jednego z moich ulubionych blogów Manger.
Wprowadziłam kilka modyfikacji, m.in. nie dodawałam wina do sosu, ale jeśli
ktoś ma ochotę, może to oczywiście zrobić. Zamiast przepisowego gruyère, do
środka roladek dodałam parmezanu, który nadaje roladkom lekko słonego i bardziej wyraźnego smaku. Zachęcam do eksperymentowania tym daniem. Może akurat wpadniecie
na jakieś niesamowite połączenie smaków :)
This
recipe comes from one of my favorite
blogs Manger.
I made several modifications, e.g.
I didn’t add any wine to the sauce, but if someone wants to, of course you can do so. Instead of the the gruyère
cheese, I added Parmesan cheese
in the rolls, which gives a
slightly salty and a more pronounced taste. I encourage you to experiment with this dish. You may just
run into an amazing
combination of flavors :)
Roladki z indyka z szynką i
parmezanem w musztardowo-śmietanowym sosie
(przepis pochodzi z bloga Manger, zmodyfikowany)
Składniki (8 porcji)
8 eskalopek z piersi
indyka
4 duże plastry szynki lub
8 mniejszych
50 g parmezanu
sól, pieprz
olej do smażenia
100-150 ml gęstej,
kwaśnej śmietany (lub crème fraîche)
2-3 łyżeczki mocnej diżońskiej
musztardy
Ponadto
sznurek do wiązania
roladek
Przygotowanie
Eskalopki z indyka
przepłukać i osuszyć. Każdą z nich roztłuc na większe kotleciki, na każdym
układając kawałek szynki i posypując odrobiną startego parmezanu. Zwinąć i
związać dokładnie sznurkiem najpierw wzdłuż, a potem w poprzek roladki, tak aby
farsz nie wylatywał ze środka.
Na dużej patelni rozgrzać
olej. Posolić każdą roladkę, dodać także trochę pieprzu i smażyć z każdej
strony przez ok. 6-7 min. na średnim ogniu aż się zezłocą.
Do roladek dodać
śmietanę, musztardę, ewentualnie dosolić i dodać pieprzu do smaku. Gotować
przez ok. 5 min. na małym ogniu.
Przed podaniem wyjąć
roladkę, usunąć sznurek i pokroić na plastry.
Podawać np. z pommes boulangères
z ostatniego przepisu i sałatką. Jeśli na drugi dzień zostanie kilka roladek,
można je podać na sałatce (patrz zdjęcia).
Smacznego!
Turkey rolls with ham
and parmesan in a creamy mustard sauce
(adapted from blog Manger)
Ingredients
(serves 8)
8 turkey escalopes
4 large slices ham or 8 smaller
50 g parmesan cheese
salt and pepper
oil for frying
100-150 ml thick, sour cream (or crème fraîche)
2-3 tsp strong Dijon mustard
string to bind the rolls
4 large slices ham or 8 smaller
50 g parmesan cheese
salt and pepper
oil for frying
100-150 ml thick, sour cream (or crème fraîche)
2-3 tsp strong Dijon mustard
string to bind the rolls
Method
Rinse and dry the escalopes. Beat each of them to get the thinner chops, composing a piece of ham and sprinkling a bit of grated Parmesan cheese on each one. Roll and tie with string evenly first along and then across the rolls, so that the stuffing does not go outside.
In a large pan,
heat the oil. Season
each roll with salt and pepper and fry on each side for about 6-7 minutes over
medium heat until light brown.
Add the cream,
mustard, possibly more salt and pepper to taste. Cook for about 5 minutes on a low heat.
Before serving, remove
the strings and cut rolls into slices.
Serve with e.g. pommes
boulangères of the latest post and a salad. If
on the second day there will be something left, you can serve them on a salad
(see photos).
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz