20 lutego 2014

Roladki z indyka z szynką i parmezanem w musztardowo-śmietanowym sosie/Turkey rolls with ham and parmesan in a creamy mustard sauce



Ten przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Manger. Wprowadziłam kilka modyfikacji, m.in. nie dodawałam wina do sosu, ale jeśli ktoś ma ochotę, może to oczywiście zrobić. Zamiast przepisowego gruyère, do środka roladek dodałam parmezanu, który nadaje roladkom lekko słonego i bardziej wyraźnego smaku. Zachęcam do eksperymentowania tym daniem. Może akurat wpadniecie na jakieś niesamowite połączenie smaków :)


This recipe comes from one of my favorite blogs Manger. I made several modifications, e.g. I didn’t add any wine to the sauce, but if someone wants to, of course you can do so. Instead of the the gruyère cheese, I added Parmesan cheese in the rolls, which gives a slightly salty and a more pronounced taste. I encourage you to experiment with this dish. You may just run into an amazing combination of flavors :)





Roladki z indyka z szynką i parmezanem w musztardowo-śmietanowym sosie
(przepis pochodzi z bloga Manger, zmodyfikowany)


Składniki (8 porcji)

8 eskalopek z piersi indyka
4 duże plastry szynki lub 8 mniejszych
50 g parmezanu
sól, pieprz
olej do smażenia
100-150 ml gęstej, kwaśnej śmietany (lub crème fraîche)
2-3 łyżeczki mocnej diżońskiej musztardy

Ponadto
sznurek do wiązania roladek


Przygotowanie

Eskalopki z indyka przepłukać i osuszyć. Każdą z nich roztłuc na większe kotleciki, na każdym układając kawałek szynki i posypując odrobiną startego parmezanu. Zwinąć i związać dokładnie sznurkiem najpierw wzdłuż, a potem w poprzek roladki, tak aby farsz nie wylatywał ze środka.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Posolić każdą roladkę, dodać także trochę pieprzu i smażyć z każdej strony przez ok. 6-7 min. na średnim ogniu aż się zezłocą. 

Do roladek dodać śmietanę, musztardę, ewentualnie dosolić i dodać pieprzu do smaku. Gotować przez ok. 5 min. na małym ogniu.

Przed podaniem wyjąć roladkę, usunąć sznurek i pokroić na plastry.

Podawać np. z pommes boulangères z ostatniego przepisu i sałatką. Jeśli na drugi dzień zostanie kilka roladek, można je podać na sałatce (patrz zdjęcia).

Smacznego!






Turkey rolls with ham and parmesan in a creamy mustard sauce
(adapted from blog Manger)


Ingredients (serves 8)

8 turkey escalopes
4 large slices ham or 8 smaller
50 g parmesan cheese
salt and pepper
oil for frying
100-150 ml thick, sour cream (or crème fraîche)
2-3 tsp strong Dijon mustard

string to bind the rolls


Method

Rinse and dry the escalopes. Beat each of them to get the thinner chops, composing a piece of ham and sprinkling a bit of grated Parmesan cheese on each one. Roll and tie with string evenly first along and then across the rolls, so that the stuffing does not go outside.

In a large pan, heat the oil. Season each roll with salt and pepper and fry on each side for about 6-7 minutes over medium heat until light brown.

Add the cream, mustard, possibly more salt and pepper to taste. Cook for about 5 minutes on a low heat.
Before serving, remove the strings and cut rolls into slices.

Serve with e.g. pommes boulangères of the latest post and a salad. If on the second day there will be something left, you can serve them on a salad (see photos).

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz