Są książki ładne, są
książki poprawne, są książki, które się lubi i są książki, w których się
zakochuje. W tej książce zdecydowanie zakochałam się w momencie, gdy zobaczyłam
jej okładkę, gdzie obok angielskiego tytułu „wyskakuje” polski tekst. I gdy
zobaczyłam tę dwukolorową wstążeczkę, biało-czerwoną.
Jest to pięknie napisany
pamiętnik, książka kucharska i przewodnik po Polsce w jednym. Uwielbiam takie
książki, gdzie mogę znaleźć kilka aspektów. Nie tylko przepisy, ale także
wspominki autora, anegdoty, ciekawostki podróżnicze, coś nowego. Nie jest to
książka stricte kucharska i za to wielki plus dla pani Beaty Zatorskiej.
Długo myślałam, którą z
książek autorki kupić jako pierwszą. W końcu zdecydowałam się na tę. Możliwe,
że głównym powodem była „sezonowość” –
książka przedstawia zimową Polskę i jej potrawy. Po jej przeczytaniu mam jednak
ochotę na drugą, tym razem letnią wersję! :)
Pozycję „pochłonęłam” na
raz, a to świadczy o jej jakości. Dobrze napisane, nostalgiczne teksty oraz
piękne, klimatyczne zdjęcia przeniosły mnie do Polski, którą niedawno opuściłam
i przypomniały, że pochodzę z pięknego kraju, pełnego historii, magicznych
zakątków i charakteryzującego się świetną kuchnią.
There are nice
books, correct ones, there are books that you like and there are books with
which you fall in love. I definitely fell in love with this book when I saw its
cover, where next to the English title, "pops up" a Polish text. And when
I saw that two-color ribbon, white and red (Polish flag colours).
The book is written by
a Polish woman who has been living in Australia for 30 years now and who
returns (the second time) after years to her native country to tell us the
story of her childhood and its tastes. Maybe for the Poles no presented custom nor
the food would be surprising (although some dishes smell archaism), but I can imagine
such an Australian who browses the book (additionally, the author travels with
her husband through the winter Poland, full of snow). I imagine their face.
This is a beautifully written memoir, a cookbook and a guidebook in one. I love this kind of books, where I can find a few aspects. Not only recipes, but also the author's memories, anecdotes, interesting travel stories, something new. This book is not strictly a cookbook and this is a great plus for Mrs. Zatorska.
This is a beautifully written memoir, a cookbook and a guidebook in one. I love this kind of books, where I can find a few aspects. Not only recipes, but also the author's memories, anecdotes, interesting travel stories, something new. This book is not strictly a cookbook and this is a great plus for Mrs. Zatorska.
The
book is just beautiful: colorful, full of photos and paintings by Polish
artists. It
is very decorative, font changes quite often, and yet it is very clear. Inside
you will find eight chapters: Introduction,
A childhood in Poland, The arrival
of winter, Advent, Home for Christmas, A New Year, Winter Holidays,
Flying away. Each
chapter includes sections where the author describes the history of her family,
the Christmas preparations at Grandma's house, where she was spending the
entire period, and specialties prepared by her. She
writes about the customs and foods associated with Christmas, what she did
during the winter as a little girl, that sometimes parents took her to Karpacz
on holiday. A
dish is linked to almost every memory, and the recipe is given. And
so we have a title recipe for a sugared orange peel, coming with her first
memories associated with her grandmother and the beginning of
winter, savoury buns with cabbage and mushrooms while in Lublin, challah while
in Cracow and Jewish Kazimierz, kutia for the memory of a traditional Christmas
Eve, traditional red
borscht with croquettes, when talking about New Year's Eve party. In
total, the book contains 47 recipes for traditional Polish dishes, drinks and
sweets.
I decided to buy this book first from
the two of the same author. It is possible that the main reason was the "seasonality"
- the book presents winter Poland and its food. After reading it, however, I feel
like I need also to have a second one, this time the summer version! :)
I read this book at once which proves its quality. Well written, nostalgic texts and beautiful, atmospheric images moved me to Poland, which I recently left and made me think again that I come from a beautiful country, full of history, magic corners and characterized by a great kitchen.
And here's one of the recipes from the book, the one for the challah.
I read this book at once which proves its quality. Well written, nostalgic texts and beautiful, atmospheric images moved me to Poland, which I recently left and made me think again that I come from a beautiful country, full of history, magic corners and characterized by a great kitchen.
And here's one of the recipes from the book, the one for the challah.
Chałka
Składniki (zmieniłam ilość składników, tak aby
otrzymać jedną sporą chałkę oraz użyłam świeżych drożdży zamiast drożdży
instant)
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
25 g drobnego cukru do wypieków
30 ml oleju
½ łyżeczki soli
2 jajka (w tym jedno do posmarowania gotowej
chałki)
300 g mąki pszennej
Przygotowanie
W dużej misce rozkruszyć drożdże. Wlać połowę
ciepłej wody i dokładnie je rozpuścić. Następnie dodać cukier, olej, sól, jajko
i mąkę. Dokładnie wymieszać, stopniowo dodając resztę wody. Ciasto wyłożyć na
lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 5 min. Uformować kulę,
włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
na ok. 1 h.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na
stolnicę i powyrabiać przez ok. 1 min. Następnie podzielić na 3 równe części i
rozwałkować w dłoniach na trzy wałki równej długości. Zapleść jak warkocz.
Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i
odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem
i włożyć do zimnego piekarnika. Piec w 200oC przez 25-30 min., przez
cały czas kontrolując, czy bułka się nie przypala. Po ok. 10 min. bułka zacznie
szybko brązowieć. Trzeba ją wtedy przykryć folią aluminiową i kontynuować
pieczenie.
Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Smacznego!
Challah
Ingredients (I reduced the ingredients to
obtain one large challah and I used
fresh yeast instead of the instant ones)
20 g fresh yeast
150 ml warm water
25 g caster sugar
30 ml oil
½ tsp salt
2 eggs (including one for brushing the challah)
300 g wheat flour
150 ml warm water
25 g caster sugar
30 ml oil
½ tsp salt
2 eggs (including one for brushing the challah)
300 g wheat flour
Method
Crumble the yeast into a
large bowl. Pour half of the warm water and dissolve thoroughly. Then add sugar,
oil, salt, one egg and flour. Mix thoroughly, gradually adding the remaining
water. Put the dough on a lightly floured pastry board and knead for about 5
minutes. Shape into a ball, put into a lightly floured bowl, cover with a cloth
and leave to rise for about 1 hour.
When the dough doubles in volume, put it on the pastry board and knead for about 1 minute. Then divide into 3 equal parts and roll in hands to three cylinders of equal length. Braid and put on a baking tray lined with baking paper, cover with a cloth and leave to rise for about 30 minutes.
Brush the risen challah with a beaten egg and place in a cold oven. Bake at 200°C for 25-30 minutes, checking whether it’s not burning. After about 10 min. bread starts to brown quickly. It must be then covered with an aluminum foil.
Remove from the oven and let it cool completely.
When the dough doubles in volume, put it on the pastry board and knead for about 1 minute. Then divide into 3 equal parts and roll in hands to three cylinders of equal length. Braid and put on a baking tray lined with baking paper, cover with a cloth and leave to rise for about 30 minutes.
Brush the risen challah with a beaten egg and place in a cold oven. Bake at 200°C for 25-30 minutes, checking whether it’s not burning. After about 10 min. bread starts to brown quickly. It must be then covered with an aluminum foil.
Remove from the oven and let it cool completely.
Enjoy!
„Sugared orange” Beata Zatorska, Simon Target
Wyd./Ed. Tabula
Books
Amazon.fr
(cena/price: 32 €)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz