10 lutego 2014

Deser dla dwojga/Dessert for two



Dzisiaj proponuję pyszny deser, na pomysł którego wpadłam, myśląc o połączeniu moich ulubionych smaków. Oczywiście, jest to kontrolowana słodycz, ponieważ nie lubię zbyt dużej ilości cukru w deserach. Wy możecie oczywiście dodać go więcej. 

Pyszny, lekki deser z kwaskawym lemon curd, czyli kremem cytrynowym, kremową masą z mascarpone i bitej śmietany, posypany okruszkami korzennych ciasteczek speculoos. Niebo! :) Myślę, że to dobra propozycja na zbliżające się Walentynki ;)


Today the recipe for a delicious dessert that was created when I was thinking of how to combine my favourite flavors. Obviously, this is a controlled sweetness, because I do not like too much sugar in the desserts. You can however add more if you like!
 
A delicious, light dessert with some lemon curd, creamy mascarpone and whipped cream, sprinkled with speculoos crumbs. Heaven on earth! :) I think this is a good proposal for the upcoming Valentine's Day ;)






Deser dla dwojga


Składniki (2 porcje)

Lemon curd
(przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki)
2 żółtka
1 jajko
1 cytryna (sok + starta skórka)
2 łyżki drobnego cukru

Krem mascarpone
200 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100-150 ml śmietanki 30 % do ubijania

Ponadto
korzenne ciasteczka speculoos do posypania deseru

Przygotowanie

Do rondelka wbić jajko oraz dwa żółtka. Dodać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Dodać sok i skórkę cytrynową i mieszać aż do uzyskania gęstego kremu. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Śmietankę wyjąć z lodówki tuż przed ubijaniem. Dobrze też schłodzić metalową miskę, w której będziemy ubijać śmietankę. Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Wstawić do lodówki.

Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać (najlepiej użyć miksera, aby masa była puszysta).

Mascarpone połączyć z ubitą śmietanką.

W szklance lub pucharku ułożyć warstwę schłodzonego lemon curd, masę mascarpone i posypać pokruszonymi ciasteczkami speculoos.

Zanieść ukochanej osobie i delektować się we dwójkę :)

Smacznego!






Dessert for two


Ingredients (serves 2)

Lemon curd
(recipe taken from Moje Wypieki website)
2 egg yolks
1 egg
1 lemon (juice + peel)
2 tbsp caster sugar

Mascarpone cream
200 g mascarpone
100-150 ml double cream 30 % for whipping
1 tbsp icing sugar

To serve
speculoos crumbles  

Method

Put an egg and two egg yolks in a saucepan. Add the sugar and heat over low heat, stirring constantly. Add lemon juice and peel and mix until a thick cream. Remove from heat, cover with a foil and refrigerate.

Removed the double cream from the refrigerator just before whipping. Preferably cool also the metal bowl in which you whip the cream. Pour the cream into a bowl and whip to stiff. Put into the refrigerator.

Put mascarpone into a bowl, add the icing sugar and mix thoroughly (preferably use a mixer to make a soft cream).

Combine mascarpone with whipped cream.

In a glass put a layer of chilled lemon curd, mascarpone cream and sprinkle with crushed speculoos biscuits.

Bring to your loved one and enjoy together
:)

Enjoy!



Słodkie Walentynki 2014 Mascarpone Karnawał 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz