15 lutego 2014

Hernekeitto, czyli fińska zupa z groszku/Hernekeitto or the Finnish pea soup

W Finlandii jadłam świetną zupę z groszku, którą postanowiłam zrobić w domu. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała tego i owego ;)


In Finland I ate a great pea soup which I decided to prepare also at home. Of course, I wouldn't be myself if I did not change this and that ;)






Hernekeitto

Składniki (ok. 6 porcji)

bulion warzywny (1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 mała cebula, 1 por, 1 łodyga selera naciowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli)
500 g mrożonego groszku
2 łyżki masła
1 średnia cebula
200 ml śmietanki do zup
sól, pieprz

Do podania
200 g chrupiącego, wędzonego boczku
musztarda


Przygotowanie

Przygotować bulion. Warzywa obrać, opłukać i włożyć do garnka z natką pietruszki i przyprawami. Zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na dużym ogniu aż zacznie wrzeć, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 30 min. Gotowy bulion przecedzić.

Na 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do bulionu razem z groszkiem. Gotować przez ok. 20 min. aż groszek zmięknie.

Dodać sól i pieprz do smaku, resztę masła i śmietankę i gotować jeszcze przez ok. 5 min. Zmiksować blenderem.

Podsmażyć boczek i dokładnie go osuszyć na papierowym ręczniku, żeby był chrupki. 

Zupę podawać z musztardą, boczkiem i świeżym chlebem.

Smacznego!






Hernekeitto

Ingredients (serves about 6)

vegetable stock (1 carrot, 1/2 parsley root, 1 small onion, 1 leek, 1 stalk celery, 1/2 bunch parsley, 2 bay leaves, 3 allspice, 4 grains black pepper, 1 tsp salt)

500 g frozen peas 
2 tbsp butter 
1 medium onion 
200 ml cream
salt and pepper

To serve

200 g crispy smoked bacon
mustard



Method

Prepare the stock. Peel and rinse
the vegetables and them put into the pot with parsley and spices. Pour 1.5 liters of cold water. Cook over high heat until it begins to boil, then reduce to low heat and cook for about 30 minutes. Strain the stock.

Fry the chopped onion
in 1 tbsp butter. Add to stock along with the peas. Cook for about 20 minutes until peas gets tender.

Add salt and pepper to taste, remaining butter and cream and cook for about 5 minutes. Mix with blender.Fry the bacon and dry it thoroughly on a paper towel to make it crisp.


Serve with mustard, bacon and fresh bread.



Enjoy! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz