8 lutego 2014

Fałszywa fasolka po bretońsku/Fake Breton beans



Jednym z dań, które kojarzą mi się z domem, jest fasolka po bretońsku. Tata często ją przygotowywał. Dodawał do garnka kolejne składniki i zostawiał na ogniu, aby wszystko razem radośnie pyrkało. Pozostawało tylko czekanie.

Nie wiem, skąd wzięła się polska nazwa tego dania, bo prawdą jest, że Bretończycy nigdy w życiu nie słyszeli o takim daniu. Jeśli chcemy jednak odszukać w nim korzeni francuskich, bliżej mu do południowo francuskiego dania, pochodzącego z Langwedocji – cassoulet, czyli fasolki w gęstym sosie pomidorowym podanej ze sławną kiełbasą z Tuluzy, confit z kaczki i różnymi rodzajami mięsa.

Dzisiaj proponuję oszukaną wersję fasolki po bretońsku, w której sama fasola jest zastąpiona ciecierzycą. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Moje twory przetwory, wprowadzając swoje modyfikacje.

One of the dishes that reminds me of home are Breton beans, as we call it in Poland. My dad often prepared it for us. He was gradually adding ingredients to the pot and then leaving it on the fire so that everything got ready. And then tere was only waiting.

I do not know where the Polish name of this dish comes from, because to be honest the Bretons had never heard of such dish. If, however, we really want to find in it the French roots, it's closer to the southern France dish, originating from Languedoc - cassoulet, or beans in a thick tomato sauce served with the famous Toulouse sausage, duck confit and various types of meat.

Today I propose a fake version of Breton beans, where beans are replaced with chickpeas. I got the idea from Moje twory przetwory blog and just made my modifications.





Fałszywa fasolka po bretońsku
(inspiracja: blog Moje twory przetwory)


Składniki (ok. 6 porcji)

500 g ciecierzycy w puszce (może być też suszona, trzeba ją jednak namoczyć przez noc i na drugi dzień gotować przez ok. 2 h)
½ średniej cukinii
ok. 150 g chorizo (może być inna kiełbasa)
½ średniej cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kminu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 mały koncentrat pomidorowy
1-2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Czosnek obrać i posiekać. Cukinię i chorizo pokroić w niewielką kosteczkę. 

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2-3 min. aż zmięknie. Następnie wrzucić czosnek i kmin i smażyć przez ok. 1 min. Dodać cukinię i chorizo i smażyć, często mieszając, przez ok. 7-8 min.

W dużym garnku zagotować ok. 1,5 l wody. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Ciecierzycę przenieść na sito i dobrze odsączyć. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić zawartość patelni oraz ciecierzycę, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez ok. 1 h, od czasu do czasu mieszając. W między czasie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, oregano, sól i pieprz (ja go nie dodawałam, ponieważ chorizo było dosyć ostre).

Pod koniec gotowania w miseczce rozrobić mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody oraz płynu z garnka. Wlać do garnka, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 min. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

Najlepiej podawać ze świeżym chlebem.

Smacznego!





Fake Breton beans
(inspired by Moje twory przetwory blog)


Ingredients (serves about 6)
500 g can chickpeas (you can also use dried chickpeas, but it needs to be soaked overnight and cooked the next day for about 2 h)

½ medium zucchini
 about 150 g chorizo ​​(you can use different sausage)

½ medium onion

1-2 cloves garlic

1 tsp cumin seeds

1 tsp smoked paprika

1 tsp oregano

2 bay leaves

3 allspice
1 small can tomato paste

1-2 tbsp flour

salt and pepper to taste

oil for frying

Method

Peel the onion and cut into small cubes. Peel the garlic and chop it. Cut zucchini and chorizo into small cubes.

In a pan, heat the oil and add the onion. Fry over medium heat for about 2-3 minutes until soft. Then add garlic and cumin and cook for about 1 minute. Add the zucchini and chorizo
​​and fry, stirring frequently, for about 7-8 minutes.

In a large pot boil 1.5 liters water. Put allspice and bay leaves. Transfer the chickpeas to a sieve and drain it well. When the water starts to boil, add the contents of the pan and chickpeas, reduce heat and simmer for about 1 hour, stirring occasionally. In the meantime, add tomato paste, paprika, oregano, salt and pepper ( I did not add pepper as the chorizo was quite spicy
​​).

At the end of cooking, mix well the flour in a bowl with a few tablespoons of cold water and liquid from the pot. Pour into the pan, mix well and cook for 2-3 minutes. Try and season to taste.

Best served with fresh bread.

Enjoy!




Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014 Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa W Nowy Rok z Superfoods

4 komentarze:

  1. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo fajna akcja :)
      Pozdrawiam
      Paulina

      Usuń
  2. Miałam trochę ciecierzycy, z którą nie wiedziałam co zrobić, ale już gotuje się w garnku :) Mam nadzieję, że będzie dobre. Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę! Cieszę się, że podsunęłam pomysł :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń