17 lutego 2014

Sałatka z serem kozim, gruszką i orzechami włoskimi/Goat cheese, pear and walnuts salad

Nie wiem, czy to coś bardzo ortodoksyjnego, ale miałam ochotę na takie połączenie. Kupiłam więc serek kozi, który swoją drogą wielbię miłością nieograniczoną, gruszki i olej z orzechów włoskich. Wyszło coś pięknego. Przepyszny, rozpływający się, ciepły ser kozi z gruszką, posypany orzechami włoskimi na łożu z lekko pieprznej rukoli. Całość polana absolutnie niesamowitym miodowym winegretem z olejem z orzechów włoskich. Tego trzeba spróbować!

I do not know if this is something very orthodox, but I was longing for such a connection. So I bought a goat cheese, which by the way I adore, some pears and walnut oil. It came out something beautiful. Delicious, melting, warm goat cheese with pear, sprinkled with walnuts on a bed of lightly peppery arugula. And the absolutely amazing honey vinaigrette with walnut oil poured over it all. This is something you must try!





Sałatka z serem kozim, gruszką i orzechami włoskimi 


Składniki (na jedną porcję)

garść lub dwie rukoli
1/2 gruszki
1 mały, okrągły serek kozi
kilka orzechów włoskich

Winegret
1/2 - 1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz
1-2 łyżki oleju z orzechów włoskich


Przygotowanie

Rukolę dokładnie opłukać i rozłożyć na talerzu. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i położyć na rukoli. Ser kozi lekko podgrzać z każdej strony na patelni i położyć na środku talerza. Całość posypać lekko posiekanymi orzechami włoskimi.

W szklance zmieszać wszystkie składniki winegretu, ewentualnie zwiększając ilość któregoś ze składników według preferencji. Gotowym sosem polać sałatkę.

Smacznego!






Goat cheese, pear and walnuts salad


Ingredients (serves 1)

a handful or two arugula
1/2 pear
1 small, round goat cheese
a few walnuts
 
Vinaigrette
1/2 - 1 tsp honey
1/2 tsp balsamic vinegar
salt and freshly ground pepper
1-2 tbsp walnut oil


Method

Rinse thoroughly
arugula and spread out on a plate. Cut the pear into thin slices and put on arugula. Slightly warm the goat cheese on each side in a pan and put in the middle of the plate. Sprinkle lightly with chopped walnuts.

In a cup, mix all the vinaigrette ingredients, possibly increasing the amount of any of the ingredients according to your preferences. Pour over the salad.

Enjoy!



1 komentarz:

  1. Lubię takie połączenia smaków w sałatkach i mam też ten talerzyk z greckim motywem ;)

    OdpowiedzUsuń