26 lutego 2014

Tartiflette

Danie może jest mało wyględne, ale za to przepyszne. Na pewno przypadnie do gustu naszym panom, ponieważ jest bardzo sycące, pełno w nim ziemniaków i boczku. Historia dania jest dosyć krótka, ponieważ zostało stworzone w latach 80-tych ubiegłego wieku w celu popularyzacji sabaudzkiego sera reblochon. I to ten ser nadaje daniu niesamowity smak. W Polsce niestety ciężko go dostać. Można spróbować w Almie, ale nie zawsze jest dostępny. Jeśli nie dostaniecie reblochon, postarajcie się o dobrej jakości camembert. Nie będzie to to samo, jednak tak właśnie radziłam sobie w Polsce.


This dish doesn't look pretty, but it's so delicious. Our boys will probably love it because it is very filling, full of potatoes and bacon. The tartiflette's story is quite short, since it was created in the 80's in order to popularize the Savoyard cheese reblochon. And it's the cheese that gives the amazing taste to the dish. Unfortunately, it can be hard to get the cheese outside France. If so, you can try to replace it by good quality camembert but it won't be the same.




Tartiflette


Składniki (ok. 6 porcji)

7 dużych ziemniaków
1 duża cebula
250-300 g wędzonego boczku
125 ml białego wytrawnego wina
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
reblochon (ewentualnie dobrej jakości camembert)


Przygotowanie

Obrać ziemniaki, opłukać, pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować przez ok. 10 min. aż lekko zmiękną. Odcedzić i zostawić do ostudzenia.

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę.

W dużym naczyniu do zapiekania ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli, boczku. Polać częścią wina i śmietany. Kontynuować z warstwami aż do skończenia składników. 

Ser przekroić w poprzek na pół i ułożyć na warstwach skórką do góry.

Piec ok. 45 min. Gdyby ser za bardzo się przypiekał, zmniejszyć temperaturę do 180oC.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Podawać ze orzeźwiającą sałatką i popijać winem, którego użyliśmy do gotowania ;)

Smacznego!




 Tartiflette 


Ingredients (serves about 6)

7 large potatoes
1 large onion
250-300 g smoked bacon
125 ml dry white wine
200 ml thick sour cream
reblochon (or good quality camembert)

Method

Peel and rinse
the potatoes. Cut them into thin slices, put to a pot, cover with cold water, add salt and cook for about 10 minutes until slightly softened. Strain and leave to cool.

Preheat the oven to 200oC.

Peel onion and cut into thin slices. Cut bacon into cubes.

In a large baking dish, arrange the first layer of potatoes, then a layer of onions and bacon. Pour a part of the wine and cream. Continue with layers until the end of the ingredients.

Cut the cheese crosswise in half and place on layers peel up.

Bake for about 45 minutes. If the cheese starts burning, reduce the temperature to 180
oC.

Remove from the oven and cool slightly.

Serve with a refreshing salad and a sip of wine which you used for cooking ;)

Enjoy!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz