Pamiętam jeszcze chleb,
który jedliśmy, gdy byłam mała. Duże bochenki z „papierkiem”, który w ogóle nam
nie przeszkadzał w jedzeniu ambrozji. Jeszcze ciepły, prosto z piekarni,
trafiał do domu już wybrakowany. Nigdy nie udawało mi się dotrzeć z nim w
całości. Jego ciepło, zapach i miękkość skórki przezwyciężały mój opór.
A potem była już tylko
walka o piętkę :)
I
still remember the bread we ate when I
was little. Large loaves with a “paper” on, which did not disturb us
at all in eating this ambrosia. Still warm, straight from the bakery, was
getting home already
with some holes. I never managed to
get home with the whole loaf. Its warmth, smell
and skin softness overcame my resistance.
And
then there
was only the fight for a bread heel :)
Bułeczki z makiem
(przepis pochodzi z bloga
Trufla, zmodyfikowany)
Składniki (na ok.
15 bułeczek)
500g mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
3 łyżki maku
15 g świeżych drożdży
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka soli
3 łyżki maku
15 g świeżych drożdży
1 łyżka płynnego miodu
275ml ciepłej wody
1 jajko
1 jajko
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Drożdże wyjąć wcześniej z
lodówki, rozkruszyć do miseczki, posypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia.
Wszystkie składniki, razem z rozpuszczonymi
drożdżami, wymieszać w misce. Zacząć wyrabiać do otrzymania gładkiego ciasta.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 – 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją
objętość, wyjąć je z miski na lekko oprószoną mąką stolnicę i powyrabiać przez
1-2 min. Podzielić na 12-15 części (zależy od wielkości bułek) i formować
bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Wyrośnięte bułki posmarować
roztrzepanym jajkiem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min.,
kontrolując, czy się nie przypalają.
Wyjąć z piekarnika i dokładnie
wystudzić.
Smacznego!
Buns with poppy seeds
(adapted from blog Trufla)
Ingredients (about 15 buns)
500g plain flour
2 tbsp unsalted butter, softened
1 tsp salt
3 tbsp poppy seeds
15 g fresh yeast
1 tbsp liquid honey
275 ml warm water
1 egg
1 tsp sugar
Method
Remove yeast earlier from the refrigerator, crush into a bowl, sprinkle with sugar and allow to dissolve.
2 tbsp unsalted butter, softened
1 tsp salt
3 tbsp poppy seeds
15 g fresh yeast
1 tbsp liquid honey
275 ml warm water
1 egg
1 tsp sugar
Method
Remove yeast earlier from the refrigerator, crush into a bowl, sprinkle with sugar and allow to dissolve.
In a large bowl, mix all the ingredients, together with dissolved yeast. Begin to knead till a smooth dough. Cover with a cloth and let rise for 1/2 - 1 hour in a warm place.
When the dough doubles in volume, put it on a lightly floured pastry board and knead for 1-2 min. Divide into 12-15 parts (depends on size of buns) and form buns. Cover with a cloth and let rise for another 20-30 minutes.
Preheat the oven to 200oC.
Brush the risen buns with beaten egg, put it into the preheated oven and bake for about 15 minutes, controlling if they don’t burn.
Remove from the oven and let them cool.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz