16 lutego 2014

Obiad dla leniwych, czyli ekspresowa quiche lorraine/Dinner for the lazy people or the fast quiche lorraine



Zachciało mi się quiche lorraine, jednak byłam zbyt leniwa, żeby zrobić kruche ciasto. Wyciągnęłam więc gotowe ciasto francuskie, zmieszałam wszystkie składniki nadzienia i po niespełna godzinie miałam moją małą, francuską ucztę ;) Bon appétit !


I wanted a quiche lorraine so badly, but I was too lazy to make a short crust pastry. So I took a ready-made puff pastry from the fridge, mixed all the ingredients for the filling and in less than an hour I had my little, French feast ;) Bon appétit !





Quiche lorraine


Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g wędzonego boczku
4 jajka
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (lub crème fraîche)
100 g żółtego, startego sera
świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC. Formę na tartę wysmarować masłem i ułożyć w niej ciasto, dokładnie dociskając do boków. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, obciążyć (np. grochem, ciecierzycą itd.), wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min.

Zdjąć obciążenie i papier/folię i piec kolejne 15 min. lub do momentu aż ciasto zacznie brązowieć.

Ciasto wyjąć z piekarnika, aby lekko ostygło. Odkroić wystające boki ciasta (można do tego użyć wałka).

Boczek podsmażyć, aby był chrupki. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, boczek i pieprz i dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, posypać serem, włożyć do piekarnika i piec przez ok. 25-30 min. lub do momentu aż ser się zezłoci.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Podawać z sałatą, np. rukolą z balsamicznym winegretem.

Smacznego!





Quiche lorraine


Ingredients

1 package puff pastry
200 g smoked bacon
4 eggs
4 tbsp thick sour cream (or crème fraîche)
100 g grated cheese
freshly ground pepper


Method

Preheat the oven to 180oC. Brush the tart form with butter and place the dough in it, pushing to the sides. Prick dough with a fork, put aluminum foil or baking paper on it with e.g. peas, chickpeas, etc., put in the oven and bake for about 15 minutes.

Remove the peas and baking paper/foil and bake for another 15 minutes or until the dough begins to get brown.

Remove the quiche from the oven. Cut off the sides of the dough (you can also use a roller).

Fry the bacon to crisp. In a bowl, beat the eggs, add sour cream, bacon and pepper and mix thoroughly. Pour the batter on a baked dough, sprinkle with cheese, put in the oven and bake for about 25-30 minutes or until cheese gets golden brown.

Remove from the oven and cool slightly. Serve with a salad, such as rocket with some balsamic vinaigrette.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz