Zachciało mi się quiche
lorraine, jednak byłam zbyt leniwa, żeby zrobić kruche ciasto. Wyciągnęłam więc
gotowe ciasto francuskie, zmieszałam wszystkie składniki nadzienia i po
niespełna godzinie miałam moją małą, francuską ucztę ;) Bon appétit !
I
wanted a quiche lorraine so
badly, but I was too lazy to
make a short crust pastry. So I took a ready-made puff
pastry from the fridge, mixed all
the ingredients for the filling and
in less than an hour I had my little, French feast ;) Bon appétit !
Quiche lorraine
Składniki
1 opakowanie ciasta
francuskiego
200 g wędzonego boczku
4 jajka
4 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany (lub crème fraîche)
100 g żółtego, startego
sera
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Formę na tartę wysmarować masłem i ułożyć w niej ciasto, dokładnie dociskając
do boków. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do
pieczenia, obciążyć (np. grochem, ciecierzycą itd.), wstawić do piekarnika i
piec ok. 15 min.
Zdjąć obciążenie i
papier/folię i piec kolejne 15 min. lub do momentu aż ciasto zacznie brązowieć.
Ciasto wyjąć z
piekarnika, aby lekko ostygło. Odkroić wystające boki ciasta (można do tego
użyć wałka).
Boczek podsmażyć, aby był
chrupki. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, boczek i pieprz i dokładnie
wymieszać. Masę wylać na ciasto, posypać serem, włożyć do piekarnika i piec
przez ok. 25-30 min. lub do momentu aż ser się zezłoci.
Wyjąć z piekarnika i
lekko ostudzić. Podawać z sałatą, np. rukolą z balsamicznym winegretem.
Smacznego!
Quiche lorraine
Ingredients
1 package puff
pastry
200 g smoked bacon
4 eggs
4 tbsp thick sour cream (or crème fraîche)
100 g grated cheese
freshly ground pepper
200 g smoked bacon
4 eggs
4 tbsp thick sour cream (or crème fraîche)
100 g grated cheese
freshly ground pepper
Method
Preheat the oven to 180oC. Brush the tart form with butter and place the dough in it, pushing to the sides. Prick dough with a fork, put aluminum foil or baking paper on it with e.g. peas, chickpeas, etc., put in the oven and bake for about 15 minutes.
Remove the peas
and baking paper/foil and bake for another 15 minutes or until the
dough begins to get brown.
Remove the quiche
from the oven. Cut
off the sides of the dough (you can also use a roller).
Fry the bacon to crisp.
In
a bowl, beat the eggs, add sour cream, bacon and pepper and mix thoroughly. Pour
the batter on a baked dough, sprinkle with cheese, put in the oven and bake for
about 25-30 minutes or
until cheese gets golden brown.
Remove from the
oven and cool slightly. Serve with a
salad, such as rocket with some balsamic vinaigrette.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz