Pain perdu (dosł.
stracony chleb) to kolejny świetny francuski pomysł na zużycie resztek, a
jednocześnie przepyszne śniadanie. Czerstwa słodka bułka, chałka lub brioszka (chociaż
może być też chleb) maczana w słodkiej masie jajeczno-mlecznej z dodatkiem np. cynamonu.
Podana z tym, na co masz akurat ochotę: konfiturą, owocami, kwaśną śmietaną. U
mnie w domu z takiego chleba drugiej świeżości robi się raczej grzanki na
słono, maczane w roztrzepanym jajku z
majerankiem, obficie polane keczupem. To sposób mój i mojego rodzeństwa na
szybkie, leniwe weekendowe śniadanie. Ale, ale! Dzisiaj proponuję śniadanie na
słodko :)
Pain perdu (literally lost bread) is
another great French idea to use the leftovers and in the same time a delicious breakfast. A stale sweet bread, challah
or brioche (although it can also be a regular bread) dipped in sweet egg-milk batter
with e.g. cinnamon. Served along with what you're actually in the mood for: jam,
fruit, sour cream. At my house we would make rather savory toast dipped in beaten
egg with marjoram, generously topped with ketchup. That's the way for me and my
siblings for a quick, lazy weekend breakfast. But, but! Today I suggest a sweet
breakfast :)
Pain perdu
Składniki (1 porcja)
2-3 kromki lekko
czerstwej słodkiej bułki, chałki, brioszki lub chleba
50-100 ml mleka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
masło do smażenia
Przygotowanie
W miseczce lub głębokim
talerzu przygotować masę do moczenia bułki: wlać mleko, dodać roztrzepane
jajko, cukier i cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć kromki bułki i
moczyć z obu stron aż całość płynu zostanie wchłonięta.
Na patelni roztopić
masło. Smażyć bułkę na średnim ogniu z każdej strony przez kilka minut aż do
zezłocenia.
Podawać np. z konfiturą,
owocami lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Pain perdu
Ingredients
(serves 1)
2-3 slices of slightly stale sweet rolls, challah, brioche or bread
50-100 ml milk
1 egg
2-3 tbsp sugar
1 tsp cinnamon
butter for frying
2-3 slices of slightly stale sweet rolls, challah, brioche or bread
50-100 ml milk
1 egg
2-3 tbsp sugar
1 tsp cinnamon
butter for frying
Method
In a bowl or deep plate prepare the batter to soak rolls: pour the milk, add the beaten egg, sugar and cinnamon and mix everything thoroughly. Put the slices of bread and soak both sides until all the liquid is absorbed.
In
a pan, melt the butter. Fry bread
over medium heat on each side for a few minutes until golden.
Serve with e.g. jam, fruit or sour
cream.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz