25 lutego 2014

Pain perdu, czyli odzyskany chleb/ Pain perdu or the saved bread



Pain perdu (dosł. stracony chleb) to kolejny świetny francuski pomysł na zużycie resztek, a jednocześnie przepyszne śniadanie. Czerstwa słodka bułka, chałka lub brioszka (chociaż może być też chleb) maczana w słodkiej masie jajeczno-mlecznej z dodatkiem np. cynamonu. Podana z tym, na co masz akurat ochotę: konfiturą, owocami, kwaśną śmietaną. U mnie w domu z takiego chleba drugiej świeżości robi się raczej grzanki na słono, maczane w roztrzepanym  jajku z majerankiem, obficie polane keczupem. To sposób mój i mojego rodzeństwa na szybkie, leniwe weekendowe śniadanie. Ale, ale! Dzisiaj proponuję śniadanie na słodko :)


Pain perdu (literally lost bread) is another great French idea to use the leftovers and in the same time  a delicious breakfast. A stale sweet bread, challah or brioche (although it can also be a regular bread) dipped in sweet egg-milk batter with e.g. cinnamon. Served along with what you're actually in the mood for: jam, fruit, sour cream. At my house we would make rather savory toast dipped in beaten egg with marjoram, generously topped with ketchup. That's the way for me and my siblings for a quick, lazy weekend breakfast. But, but! Today I suggest a sweet breakfast :)


 



Pain perdu


Składniki (1 porcja)

2-3 kromki lekko czerstwej słodkiej bułki, chałki, brioszki lub chleba
50-100 ml mleka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
masło do smażenia


Przygotowanie

W miseczce lub głębokim talerzu przygotować masę do moczenia bułki: wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, cukier i cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć kromki bułki i moczyć z obu stron aż całość płynu zostanie wchłonięta.

Na patelni roztopić masło. Smażyć bułkę na średnim ogniu z każdej strony przez kilka minut aż do zezłocenia.

Podawać np. z konfiturą, owocami lub kwaśną śmietaną.

Smacznego!






Pain perdu


Ingredients (serves 1)

2-3 slices of slightly stale sweet rolls, challah, brioche or bread
50-100 ml milk
1 egg
2-3 tbsp sugar
1 tsp cinnamon
butter for frying
 

Method

In a bowl or deep plate prepare the batter to soak rolls: pour the milk, add the beaten egg, sugar and cinnamon and mix everything thoroughly. Put the slices of bread and soak both sides until all the liquid is absorbed.
 
In a pan, melt the butter. Fry bread over medium heat on each side for a few minutes until golden.
Serve with e.g. jam, fruit or sour cream.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz