3 lutego 2014

Podróż na Bliski Wschód i baba ghanoush/Travelling to the Middle East and baba ganoush



Dzisiaj przepis na pyszną pastę z bakłażanów i tahini – bliskowschodniej pasty sezamowej. Tahini możecie zrobić sami, miksując prażony sezam z oliwą z oliwek, lub kupić gotową. Świetny dodatek do chleba, krakersów, chipsów.


Today I have for you the recipe for a delicious paste with eggplant and tahini - Middle Eastern sesame paste. You can prepare tahini by yourself by simply mixing some roasted sesame with olive oil, or buy a ready-made. Great addition to bread, crackers, chips.





Baba ganoush
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)


Składniki (na ok. 150-200 g pasty)

1 średni bakłażan
1 łyżka tahini
2-3 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek 

Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół, posolić, posypać pieprzem, skropić oliwą i piec w 180oC przez ok. 45 min. aż skórka będzie miękka i pomarszczona. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Następnie łyżeczką wydrążyć miąższ. Dodać tahini, sok z cytryny, czosnek, trochę oliwy z oliwek i ewentualnie dodatkowo sól i pieprz. Zmiksować blenderem na gładką pastę.

Podawać np. z chlebem i piklami.

Smacznego!





Baba ganoush
(inspired by Kwestia Smaku website)

Ingredients (for about 150-200 g paste)

1 medium eggplant
1 tbsp tahini
2-3 tsp lemon juice
1 clove of garlic
salt and freshly ground pepper 

olive oil

Method

Cut the eggplant at the half, season with salt, sprinkle with pepper, pour some olive oil and bake at 180°C for about 45 min. until the skin is soft and wrinkled. Remove from the oven and cool slightly. Then scoop the flesh with a spoon. Add the tahini, lemon juice, garlic, a little olive oil and possibly additional salt and pepper. Mix with blender to a smooth paste.

Serve with e.g. bread and pickles.
Enjoy!





W Nowy Rok z Superfoods

2 komentarze:

  1. Baba ghanoush jest pycha, ilekroć ją robię, znika w ekspresowym tempie.

    OdpowiedzUsuń