Dzisiaj przepis na pyszną
pastę z bakłażanów i tahini – bliskowschodniej pasty sezamowej. Tahini możecie
zrobić sami, miksując prażony sezam z oliwą z oliwek, lub kupić gotową. Świetny dodatek do chleba,
krakersów, chipsów.
Today I have for you the recipe for a delicious paste with eggplant and
tahini - Middle
Eastern sesame paste. You can
prepare tahini by yourself by simply mixing some roasted sesame with
olive oil, or buy a ready-made.
Great addition to bread, crackers, chips.
Baba ganoush
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)
Składniki (na
ok. 150-200 g pasty)
1 średni bakłażan
1 łyżka tahini
2-3 łyżeczki soku z
cytryny
1 ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony
pieprz
oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Bakłażana przekroić na
pół, posolić, posypać pieprzem, skropić oliwą i piec w 180oC przez ok. 45 min. aż skórka
będzie miękka i pomarszczona. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Następnie
łyżeczką wydrążyć miąższ. Dodać tahini, sok z cytryny, czosnek, trochę oliwy z oliwek i ewentualnie
dodatkowo sól i pieprz. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Podawać np. z chlebem i
piklami.
Smacznego!
Baba ganoush
(inspired
by Kwestia Smaku website)
Ingredients (for about 150-200 g paste)
1 medium eggplant
1 tbsp tahini
2-3 tsp lemon juice
1 clove of garlic
salt and freshly ground pepper
olive oil
Method
Cut the eggplant at the half, season with salt, sprinkle with pepper, pour some olive oil and bake at 180°C for about 45 min. until the skin is soft and wrinkled. Remove from the oven and cool slightly. Then scoop the flesh with a spoon. Add the tahini, lemon juice, garlic, a little olive oil and possibly additional salt and pepper. Mix with blender to a smooth paste.
1 medium eggplant
1 tbsp tahini
2-3 tsp lemon juice
1 clove of garlic
salt and freshly ground pepper
olive oil
Method
Cut the eggplant at the half, season with salt, sprinkle with pepper, pour some olive oil and bake at 180°C for about 45 min. until the skin is soft and wrinkled. Remove from the oven and cool slightly. Then scoop the flesh with a spoon. Add the tahini, lemon juice, garlic, a little olive oil and possibly additional salt and pepper. Mix with blender to a smooth paste.
Serve with e.g. bread and pickles.
Enjoy!
Baba ghanoush jest pycha, ilekroć ją robię, znika w ekspresowym tempie.
OdpowiedzUsuńZgadza się! U mnie też szybko zniknęła :)
Usuń