27 lutego 2014

Małe, pieczone pączki z lukrem pomarańczowym/Little baked donuts with orange frosting

Uwielbiam pączki. Jeść i robić. Jednak sam fakt stania nad gorącym olejem przez dłuższy czas był dla mnie nie do zniesienia. Na szczęście z pomocą, jak zawsze, przyszła moja ulubiona strona, Kwestia Smaku. Pani Asia proponuje w tym roku pieczone pączki, które mają dużą zaletę - nie trzeba ich smażyć i dzięki temu są o wiele mniej tłuste. Te pączki są malutkie, takie na dwa gryzy, co też na pewno będzie korzystne dla tych, którzy uwielbiają je jeść, jednak gdzieś z tyłu głowy zapala im się czerwona, tłuszczowa lampka.

Uwaga! Podaję przepis oryginalny, jednak zaznaczam, że użyłam więcej mąki. Inaczej ciasto byłoby zbyt płynne i nienadające się do pracy. Może to kwestia składników. Przygotujcie jednak ciasto według przepisu. Zawsze można dodać więcej mąki.


I love donuts. Eat and prepare them. However, the mere fact of standing next to the hot oil for a long time was unbearable. Fortunately, my favorite page, Kwestia Smaku, as always gave me a hand. The author suggests this year baked donuts that have a big advantage - no need to fry them and they are thus much less greasy. These donuts are tiny, just for two bites, which will surely be beneficial for those who love to eat them, but somewhere in the back of their heads there's a red, fat light that turns on.

Note! I've included the original recipe, but I have to note that I used more flour. Otherwise the dough would be too smooth and unfit for work. Maybe it's the ingredients' fault. Prepare the dough according to the recipe though. You can always add more flour.






Pieczone pączki z lukrem pomarańczowym
(przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, lekko zmodyfikowany)


Składniki (oryginalnie 16 pączków, po dodaniu dosyć sporej ilości mąki do ciasta, wyszło mi 27)

50 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
370 g mąki tortowej 
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła
konfitura do wypełnienia pączków (ja użyłam truskawkowej, chociaż najlepsza jest oczywiście różana)
1 roztrzepane jajko do smarowania pączków
200-300 g cukru pudru
1 pomarańcza

Ponadto
papilotki do mufinów


Przygotowanie

Uwaga! Masło, drożdże i jajka muszą być w temperaturze pokojowej!

Przygotować zaczyn drożdżowy: Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe, nie gorące!). Wkruszyć do niego drożdże, dodać jedną łyżkę mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i zostawić do spienienia na ok. 10 minut (naczynie z zaczynem można wstawić do garnka z ciepłą wodą, aby zapewnić drożdżom odpowiednią temperaturę do wzrostu).

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i gotowy zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać jajka. Wyrabiać ręcznie przez ok. 10 min. lub mikserem przez ok. 7 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie stopniowo dodawać pokrojone w kostkę masło, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie łatwo odchodzić od miski.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia.

Po 1 h uderzyć w ciasto pięścią i powyrabiać przez chwilę. Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto obtoczyć w mące (ja musiałam dodać sporo mąki, aby móc w ogóle pracować z ciastem), rozwałkować do uzyskania ciasta o grubości 1 cm. Za pomocą szklanki wycinać okręgi. Każdy okrąg lekko rozpłaszczyć, na środku ułożyć łyżeczkę konfitury, złożyć na pół, dokładnie skleić brzegi. Następnie zebrać ciasto razem i uformować kulkę. Tak przygotowanego pączka włożyć do papilotki. Kontynuować z resztą ciasta.

Uformowane pączki zostawić do wyrośnięcia na 1/2-1 h.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Wyrośniete pączki układać na blasze do pieczenia (ja piekłam 6 na raz), posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 10-15 min.

Wyjąć z piekarnika i studzić przez ok. 10 min. (w tym samym czasie piec kolejną porcję). 

Przygotować lukier: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać ok. 1 łyżeczki skórki startej z pomarańczy oraz taką ilość soku pomarańczowego, aby powstał lukier (ok. 5-6 łyżek).

Polukrować ostudzone pączki. Odczekać aż lukier wyschnie. Zajadać się :) 

Smacznego!








Baked donuts with orange frosting
(adapted from Kwestia Smaku website)



Ingredients (originally 16 donuts, after the addition of quite a large amount of flour to the dough, it turned out 27 for me)

50 g fresh yeast

100 ml warm milk
370 g all-purpose flour
50 g sugar
3/4 tsp salt
3 eggs

170 g butter
jam to fill donuts (I used strawberry jam, although the best is of course the rose petal jam)
1 beaten egg for brushing donuts
200-300 g icing sugar
1 orange

Also
muffin cases


Method

Note! Butter, yeast and eggs must be at room temperature!

Prepare the yeast starter: Heat milk gently (it has to be warm, not hot!). Crumble the yeast in, add one tablespoon of flour and one teaspoon of sugar. Mix thoroughly and allow to foam for about 10 minutes (the dish with starter can be put into the pot with warm water to provide the right temperature for yeast growth).

Sift the flour into a bowl, add sugar, salt and yeast starter. Stir with a wooden spoon. Gradually add the eggs. Knead by hand for about 10 minutes or an electric mixer for about 7 minutes to obtain a smooth dough. Then gradually add the diced butter, stirring constantly, until a smooth dough that will easily come off from the bowl.

Cover the bowl with a cloth and leave for 1 hour to rise.

After 1 h, hit a batter with your fist and knead for a moment. Put on floured pastry board. Coat the dough with flour (I had to add a lot of flour to be able to work with the dough), roll out to 1 cm thick dough. Use a glass to cut circles. Slightly flatten each circle, in the middle put a teaspoon of jam, fold in half, carefully glue the edges. Then, gather the dough together and form a ball. Put the prepared donut to the muffin case. Continue with the rest of the dough.

Leave the formed donuts to rise for 1/2-1 h.

Preheat the oven to 180oC.

Arrange the risen donuts on a baking tray (I baked 6 at a time), coat with beaten egg and bake for 10-15 minutes. 

Remove from the oven and cool down for about 10 minutes (at the same time bake another portion of donuts).
Prepare the frosting: In a bowl, put the icing sugar, add about 1 teaspoon grated orange peel and the right amount of orange juice to obtain a frosting (about 5-6 tablespoons).

Glaze the cooled donuts. Wait until the icing dries. Ready, steady, eat!!!! :)

Enjoy!




 
Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz