Ostatnio miałam ochotę na
jabłka i orzechy. Poszperałam więc w necie i znalazłam świetny przepis na blogu
Tartelette. Myśląc jednak o
nadchodzących Walentynkach, postanowiłam zrobić te ciastka w wersji dla dwojga
w moich ślicznych foremkach w kształcie serduszek :) Pyszne, podane z bitą śmietaną lub z kremem
mascarpone.
Recently I wanted apples and walnuts. So I searched a bit in the net and found a
great recipe on the blog Tartelette. Thinking
though about the upcoming Valentine's
Day, I decided to make the cakes in
a version for two in my lovely heart-shaped
molds :) They are
absolutely delicious served with whipped cream or a mascarpone cream.
Jabłkowo-orzechowe serca
(przepis pochodzi z bloga Tartelette, zmodyfikowany)
Składniki (na 2 większe
ciastka)
1 szkl. mąki
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
1 jajko
½ szkl. oliwy z oliwek
lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
½ szkl. cukru
½ łyżeczki sody
1 duże jabłko
garść orzechów włoskich
masło do smarowania
foremek
cukier Demerara do posypania
cukier Demerara do posypania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Foremki wysmarować masłem.
W misce wymieszać
ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i oliwę. Dodać cynamon, cukier i sól i
dokładnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać
mąkę z sodą. Stopniowo dodawać do mieszanki z oliwą, ciągle mieszając (można
użyć miksera). Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko oraz
pokrojone orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę wlać do foremek, można posypać cukrem Demerara i wstawić do
piekarnika.
Piec ok. 20-25 min. lub
do „suchego patyczka”.
Wyjąć z piekarnika i
ostudzić.
Podawać z bitą śmietaną
lub kremem mascarpone (mascarpone ubity z bitą śmietaną).
Smacznego!
Apple-walnut hearts
(adapted from Tartelette blog)
Ingredients
(serves 2 big cakes)
1 cup flour
1 tsp vanilla extract
1 egg
½ cups olive oil or oil
1 tbsp lemon juice
pinch of salt
½ tsp cinnamon
½ cups sugar
½ tsp baking soda
1 large apple
a handful of walnuts
butter for brushing the molds
Demerara sugar for sprinking over
Demerara sugar for sprinking over
Method
Preheat the oven to 180oC. Grease the
molds with butter.
In a bowl, mix the vanilla extract, lemon juice and olive oil. Add the cinnamon, sugar and salt and mix thoroughly.
In a separate bowl, mix the flour with the baking soda. Gradually add to the mix with the olive oil, stirring constantly (you can use a mixer). Then add the apples, peeled and cut into cubes, and diced walnuts. Mix thoroughly.
Pour the batter into molds, sprink the Demerara sugar over and put in the oven.
Bake for about 20-25 minutes or to a "dry stick".
Remove from oven and allow to cool.
Serve with whipped cream or mascarpone cream (mascarpone mixed with whipped cream).
In a bowl, mix the vanilla extract, lemon juice and olive oil. Add the cinnamon, sugar and salt and mix thoroughly.
In a separate bowl, mix the flour with the baking soda. Gradually add to the mix with the olive oil, stirring constantly (you can use a mixer). Then add the apples, peeled and cut into cubes, and diced walnuts. Mix thoroughly.
Pour the batter into molds, sprink the Demerara sugar over and put in the oven.
Bake for about 20-25 minutes or to a "dry stick".
Remove from oven and allow to cool.
Serve with whipped cream or mascarpone cream (mascarpone mixed with whipped cream).
Enjoy!
Cudowne foremki! Zawartość jednak jeszcze lepsza. Pychota :)
OdpowiedzUsuńW foremkach zakochałam się od pierwszego wejrzenia i od razu musiałam je mieć :) Zresztą, tak samo, jak w tych słodkich ciasteczkach :) Pozdrawiam słodko :)
Usuń