1 lutego 2014

Brownie z dulce de leche/ Dulce de leche brownie



Jakiś czas temu czytałam książkę Davida Lebovitza "Słodkie życie w Paryżu". Jak zawsze, gdy tylko w tytule pojawi się Paryż, nie przepuszczam takiej okazji. Po pierwsze, jest to moje ukochane miasto, z którym związane są piękne wspomnienia (tak, jestem sentymentalna) i lubuję się w opowieściach o nim, po drugie, autor jest profesjonalnym kucharzem/cukiernikiem. Czego chcieć więcej! David zabiera nas do swoich ulubionych restauracji, brasserie, bistro, kawiarni na gorącą czekoladę, cukierni na pysznego eklera, obficie oblanego czekoladą, swoich ulubionych sklepów, gdzie na półkach piętrzą się tony smakołyków. Przekazuje swoje obserwacje ze strony obcokrajowca mieszkającego w mieście świateł. Nie zawsze jest tak kolorowo, jakbyśmy mogli pomyśleć. Autor opisuje walkę z francuską biurokracją, brakiem logiki, piętrzącymi się regułami codziennego francuskiego życia, którego, jako Amerykanin, nie może pojąć. Wciągająca lektura, dodatkowo pełna smakowitych przepisów. 

Jednym z nich jest przepis na obłędne brownie z dulce de leche. Nie obawiajcie się tej nazwy! Dulce de leche to nic innego, jak nasza masa kajmakowa/krówkowa lub gotowane słodkie mleko skondensowane! :)

Legenda głosi, że brownie powstało przez przypadek (cóż, jak większość pyszności). Pewnego dnia pani Brown, bibliotekarka z Maine w USA, przygotowywała ciasto czekoladowe na wizytę przyjaciół. Niestety, zapomniała o proszku do pieczenia i z piekarnika wyjęła całkiem płaskie ciasto… Podała je jednak znajomym, którzy zakochali się w nim od pierwszego kęsa :)
 

Some time ago I read a book by David Lebovitz “The sweet life in Paris". As always, if only there’s Paris mentioned in the title, I never miss this opportunity. Firstly, this is my beloved city, which is connected to the beautiful memories (yes, I'm sentimental), and I just adore the stories about it, and secondly, the author is a professional chef / pastry chef. What more could you possibly want! David takes us to his favorite restaurants, brasseries, bistros, cafés for hot chocolate, pâtisseries for a delicious éclair, abundantly bathed in chocolate, to his favorite stores where the shelves are piled up with tons of goodies. He’s giving us his observations as a foreigner living in the city of lights. It is not always so colorful as we would have thought. The author describes the battle with the French bureaucracy, lack of logic, towering rules of everyday French life, which, as an American, he cannot fully comprehend. This is an addictive lecture, full of tasty recipes.

One of them is a recipe for insane brownie with dulce de leche. Do not be afraid of the name! Dulce de leche is nothing like our good old fudge cream or boiled sweet condensed milk!
:)

The legend says that brownie was created by accident (well, as most of the goodies). One day, Mrs. Brown, a librarian from Maine in the USA, was preparing a chocolate cake for a friends’ visit. Unfortunately, she forgot to put the baking powder and what she got was a pretty flat cake... She offered the cake to the friends anyway and they fell in love with it at first bite :)





Brownie z dulce de leche
(przepis pochodzi z książki “Słodkie życie w Paryżu” David Lebovitz)


Składniki (na kwadratową blaszkę 24x24 cm)

115 g masła, pokrojonego w kostkę
170 g ciemnej czekolady (użyłam 70 %)
25 g gorzkiego kakao do wypieków
3 duże jajka
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
140 g mąki
150-200 g dulce de leche (gotowej masy krówkowej/kajmakowej lub skondensowanego słodkiego mleka, gotowanego 2 h – puszka nie może być całkiem zanurzona w wodzie; po tym czasie zostawić do ostudzenia)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 175oC.

Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (musi pokrywać całe dno i boki, inaczej ciasto mocno przywrze do formy i trudno będzie je wyciągnąć). Papier ponownie wysmarować masłem.

W średnim garnku roztopić masło, następnie dodać połamaną czekoladę i gotować na minimalnym ogniu aż do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdjąć z ognia i dodać kakao. Stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając, następnie cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę.

Połowę masy wylać do przygotowanej blaszki. Następnie wylać 1/3 dulce de leche i używając noża, dokładnie rozprowadzić. Przykryć resztą masy czekoladowej, a następnie wylać resztę dulce de leche i znów dokładnie rozprowadzić po powierzchni.

Piec 35-45 min. Brownie są gotowe, kiedy środek zaczyna tężeć. Ciasto wygląda na lekko zakalcowate, ale takie ma być. Mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!





Dulce de Leche Brownie
(recipe comes from "The Sweet Life in Paris" David Lebovitz)


Ingredients (for a 24x24 cm baking form)

115 g butter, cut into pieces
170 g bittersweet or semisweet chocolate, finely chopped
1/4 cup (25 g) unsweetened cocoa powder
3 large eggs
1 cup (200g) sugar
1 tsp vanilla extract
1 cup (140g) flour
1 cup (150-200 g) Dulce de Leche

Method

Preheat the oven to 175oC.

Butter a square baking form and line it with a long sheet of baking paper that covers the bottom and reaches up the sides. Grease the bottom and sides of the paper with a bit of butter.

Melt the butter in a medium saucepan. Add the chocolate pieces and stir constantly over very low heat until the chocolate is melted. Remove from heat and whisk in the cocoa powder until smooth. Add in the eggs one at a time, then stir in the sugar, vanilla, then the flour. 

Scrape half of the batter into the prepared pan. Drop 1/3 of the Dulce de Leche, evenly spaced, over the brownie batter, then drag a knife through to swirl it slightly. Spread the remaining brownie batter over, then drop spoonfuls of the remaining Dulce de Leche in dollops over the top of the brownie batter. Use a knife to swirl the Dulce de Leche slightly.

Bake for 35 to 45 minutes. The brownies are done when the center feels just-slightly firm. Remove from the oven and cool completely.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz