Jakiś czas temu czytałam
książkę Davida Lebovitza "Słodkie życie w Paryżu". Jak zawsze, gdy
tylko w tytule pojawi się Paryż, nie przepuszczam takiej okazji. Po pierwsze,
jest to moje ukochane miasto, z którym związane są piękne wspomnienia (tak,
jestem sentymentalna) i lubuję się w opowieściach o nim, po drugie, autor jest
profesjonalnym kucharzem/cukiernikiem. Czego chcieć więcej! David zabiera nas
do swoich ulubionych restauracji, brasserie, bistro, kawiarni na gorącą
czekoladę, cukierni na pysznego eklera, obficie oblanego czekoladą, swoich
ulubionych sklepów, gdzie na półkach piętrzą się tony smakołyków. Przekazuje
swoje obserwacje ze strony obcokrajowca mieszkającego w mieście świateł. Nie
zawsze jest tak kolorowo, jakbyśmy mogli pomyśleć. Autor opisuje walkę z
francuską biurokracją, brakiem logiki, piętrzącymi się regułami codziennego
francuskiego życia, którego, jako Amerykanin, nie może pojąć. Wciągająca
lektura, dodatkowo pełna smakowitych przepisów.
Jednym z nich jest
przepis na obłędne brownie z dulce de leche. Nie obawiajcie się tej nazwy!
Dulce de leche to nic innego, jak nasza masa kajmakowa/krówkowa lub gotowane
słodkie mleko skondensowane! :)
Legenda głosi, że brownie
powstało przez przypadek (cóż, jak większość pyszności). Pewnego dnia pani
Brown, bibliotekarka z Maine w USA, przygotowywała ciasto czekoladowe na wizytę
przyjaciół. Niestety, zapomniała o proszku do pieczenia i z piekarnika wyjęła
całkiem płaskie ciasto… Podała je jednak znajomym, którzy zakochali się w nim
od pierwszego kęsa :)
Some time ago I read a
book by David Lebovitz “The sweet life in Paris". As always, if only there’s Paris mentioned in the title, I never miss this
opportunity. Firstly, this is my beloved city, which is connected to the
beautiful memories (yes, I'm sentimental), and I just adore the stories about
it, and secondly, the author is a professional chef / pastry chef. What more
could you possibly want! David takes us to his favorite restaurants,
brasseries, bistros, cafés for hot chocolate, pâtisseries for a delicious
éclair, abundantly bathed in chocolate, to his favorite stores where the
shelves are piled up with tons of goodies. He’s giving us his observations as a
foreigner living in the city of lights. It is not always so colorful as we
would have thought. The author describes the battle with the French
bureaucracy, lack of logic, towering rules of everyday French life, which, as
an American, he cannot fully comprehend. This is an addictive lecture, full of
tasty recipes.
One of them is a recipe for insane brownie with dulce de leche. Do not be afraid of the name! Dulce de leche is nothing like our good old fudge cream or boiled sweet condensed milk! :)
One of them is a recipe for insane brownie with dulce de leche. Do not be afraid of the name! Dulce de leche is nothing like our good old fudge cream or boiled sweet condensed milk! :)
The legend says that brownie was created by accident (well, as
most of the goodies). One day, Mrs. Brown, a
librarian from Maine in the USA,
was preparing a chocolate cake
for a friends’ visit. Unfortunately,
she forgot to put the baking powder
and what she got was a pretty flat cake...
She offered the cake to the friends anyway and they fell in love with it at
first bite :)
Brownie z dulce de leche
(przepis pochodzi z książki “Słodkie życie w Paryżu” David Lebovitz)
Składniki (na kwadratową
blaszkę 24x24 cm)
115 g masła, pokrojonego
w kostkę
170 g ciemnej czekolady
(użyłam 70 %)
25 g gorzkiego kakao do
wypieków
3 duże jajka
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
140 g mąki
150-200 g dulce de leche
(gotowej masy krówkowej/kajmakowej lub skondensowanego słodkiego mleka,
gotowanego 2 h – puszka nie może być całkiem zanurzona w wodzie; po tym czasie
zostawić do ostudzenia)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 175oC.
Blaszkę wysmarować masłem
i wyłożyć papierem do pieczenia (musi pokrywać całe dno i boki, inaczej ciasto
mocno przywrze do formy i trudno będzie je wyciągnąć). Papier ponownie
wysmarować masłem.
W średnim garnku roztopić
masło, następnie dodać połamaną czekoladę i gotować na minimalnym ogniu aż do
rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdjąć z ognia i dodać
kakao. Stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając, następnie cukier, ekstrakt
waniliowy i mąkę.
Połowę masy wylać do
przygotowanej blaszki. Następnie wylać 1/3 dulce de leche i używając noża,
dokładnie rozprowadzić. Przykryć resztą masy czekoladowej, a następnie wylać
resztę dulce de leche i znów dokładnie rozprowadzić po powierzchni.
Piec 35-45 min. Brownie
są gotowe, kiedy środek zaczyna tężeć. Ciasto wygląda na lekko zakalcowate, ale
takie ma być. Mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne.
Wyjąć z piekarnika i
ostudzić.
Smacznego!
Dulce de Leche Brownie
Ingredients
(for a 24x24 cm baking form)
115 g
butter, cut into pieces
170 g
bittersweet or semisweet chocolate, finely chopped
1/4 cup
(25 g) unsweetened cocoa powder
3 large
eggs
1 cup
(200g) sugar
1 tsp
vanilla extract
1 cup
(140g) flour
1 cup (150-200 g) Dulce de
Leche
Method
Preheat
the oven to 175oC.
Butter a
square baking form and line it with a long sheet of baking paper that covers
the bottom and reaches up the sides. Grease the bottom and sides of the paper
with a bit of butter.
Melt the butter in a
medium saucepan. Add the chocolate pieces and stir constantly over very low
heat until the chocolate is melted. Remove from heat and whisk in the cocoa
powder until smooth. Add in the eggs one at a time, then stir in the sugar,
vanilla, then the flour.
Scrape
half of the batter into the prepared pan. Drop 1/3 of the Dulce de Leche,
evenly spaced, over the brownie batter, then drag a knife through to swirl it
slightly. Spread the remaining
brownie batter over, then drop spoonfuls of the remaining Dulce de Leche in
dollops over the top of the brownie batter. Use a knife to swirl the Dulce de
Leche slightly.
Bake for 35 to 45
minutes. The brownies are done when the center feels just-slightly firm. Remove
from the oven and cool completely.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz