31 stycznia 2014

Dorsz z boczkiem i zielonym groszkiem/Cod with bacon and peas



Nie często jemy ryby. Monsieur T. nie przepada, a gotować dla siebie samej, to już nie taka wielka frajda. Dzisiaj jednak się skusiłam na dorsza. W końcu ryby to samo zdrowie.

We do not eat fish very often. Monsieur T. doesn’t really appreciate them and cooking only for myself it's not that much fun. Today, however, I was tempted by cod. In the end, fish is health.





Dorsz z boczkiem i zielonym groszkiem
(przepis pochodzi ze strony BBC Good Food, lekko zmodyfikowany)


Składniki (3-4 porcje)

600 g filetu z dorsza
2 szalotki
4 małe ząbki czosnku
50-100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
150 g zielonego groszku (mrożonego)
2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
350 ml bulionu warzywnego, rybnego lub drobiowego
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia

Przygotowanie

Szalotkę i czosnek obrać i pokroić. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić szalotkę, czosnek i boczek. Smażyć przez ok. 5 min. na średnim ogniu. Odsunąć na bok patelni i wrzucić rybę. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć przez 2-3 min. z każdej strony. Wrzucić groszek. Wlać bulion i gotować aż wyparuje o połowę. 

Do miseczki wlać śmietanę i dodać kilka łyżek sosu z patelni. Rozmieszać, aby pozbyć się grudek i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać, posolić, dodać ziół prowansalskich i ewentualnie pieprzu. Gotować jeszcze przez ok. 5 min.

Podawać np. z chlebem, który można moczyć w sosie.

Smacznego!





Cod with bacon and peas
(adapted from BBC Good Food)


Ingredients (serves 4)

2 tsp sunflower oil
50-100 g smoked bacon, cut into small pieces
2 long shallots, very finely sliced
4 small garlic cloves, very finely sliced
600 g skinless cod fillets
150 g frozen peas
350 ml chicken, vegetable or fish stock
2-3 tbsp crème fraîche
salt, black pepper
1 tsp herbes de Provence

Method

Heat the sunflower oil in a medium frying pan. Add the bacon, shallot and garlic. Cook gently for 5 mins, then push to one side of the pan.

Season the cod with ground black pepper. Fry in the pan for 2-3 mins, then turn over. Add the peas and stock, and bring to a simmer. Cook over a medium heat till the stock evaporates by half, then add crème fraîche. Cook for 5 mins more.

 Serve with bread to mop up the broth.

Enjoy!




W Nowy Rok z Superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz