Nie często jemy ryby.
Monsieur T. nie przepada, a gotować dla siebie samej, to już nie taka wielka
frajda. Dzisiaj jednak się skusiłam na dorsza. W końcu ryby to samo zdrowie.
We do not eat fish very often. Monsieur T. doesn’t
really appreciate them and cooking only for myself
it's not that much fun. Today, however, I was tempted by cod. In the end, fish
is health.
Dorsz z
boczkiem i zielonym groszkiem
(przepis pochodzi ze strony BBC Good Food, lekko zmodyfikowany)
Składniki (3-4 porcje)
600 g filetu z dorsza
2 szalotki
4 małe ząbki czosnku
50-100 g wędzonego boczku,
pokrojonego w kostkę
150 g zielonego groszku
(mrożonego)
2-3 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany
350 ml bulionu
warzywnego, rybnego lub drobiowego
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
olej do smażenia
Przygotowanie
Szalotkę i czosnek obrać
i pokroić. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić szalotkę, czosnek
i boczek. Smażyć przez ok. 5 min. na średnim ogniu. Odsunąć na bok patelni i
wrzucić rybę. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć przez 2-3 min. z
każdej strony. Wrzucić groszek. Wlać bulion i gotować aż wyparuje o połowę.
Do miseczki wlać śmietanę
i dodać kilka łyżek sosu z patelni. Rozmieszać, aby pozbyć się grudek i wlać na
patelnię. Dokładnie wymieszać, posolić, dodać ziół prowansalskich i ewentualnie
pieprzu. Gotować jeszcze przez ok. 5 min.
Podawać np. z chlebem,
który można moczyć w sosie.
Smacznego!
Cod with bacon and
peas
(adapted from BBC Good Food)
Ingredients
(serves 4)
2 tsp sunflower oil
50-100 g
smoked bacon, cut into small pieces
2 long
shallots, very finely sliced
4 small
garlic cloves, very finely sliced
600 g
skinless cod fillets
150 g
frozen peas
350 ml
chicken, vegetable or fish stock
2-3 tbsp crème fraîche
salt, black pepper
1 tsp herbes de Provence
Method
Heat the
sunflower oil in a medium frying pan. Add the bacon, shallot and garlic. Cook
gently for 5 mins, then push to one side of the pan.
Season the cod with
ground black pepper. Fry
in the pan for 2-3 mins, then turn over. Add the peas and stock, and bring to a simmer. Cook over a medium heat till the stock
evaporates by half, then add crème fraîche. Cook for 5 mins more.
Serve with bread to mop up the broth.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz