Znalazłam świetny sposób
na pyszny, szybki deser i jednoczesne wykorzystanie resztek czerstwego chleba.
Pudding chlebowy. Prawdziwe comfort food na długie, chłodne zimowe wieczory.
Trochę crème fraîche lub bitej śmietany i można się zakopywać pod kołdrą, oddając
się rozkoszy ;)
Pudding chlebowy
(przepis pochodzi z książki „Envie de… desserts – plus de 100 recettes appétissantes”, wyd. Parragon
Books Ltd., zmodyfikowany)
Składniki (użyłam formy
na brownie, 24x24 cm)
7-8 grubych kromek chleba
(ja wykorzystałam resztki mlecznego chleba, który robiłam kilka dni wcześniej)
masło do wysmarowania
formy
50 g ciemnej czekolady
50 g pokrojonych orzechów
włoskich
3 duże jajka
300 ml mleka
150 ml gęstej śmietany
(najlepiej 30 %)
55 g drobnego cukru do
wypieków
1 łyżeczka gałki
muszkatołowej
1-2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Jajka, mleko i śmietanę
wyjąć wcześniej z lodówki. Formę nasmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Chleb pokroić w grubą
kostkę i przełożyć do nasmarowanej formy. Posypać orzechami i czekoladą.
W misce ubić jajka, dodać
cukier do wypieków, mleko i śmietanę. Dokładnie wszystko ubić do powstania
masy, a następnie wylać na chleb. Zostawić na 15 min., aby chleb wchłonął masę.
W międzyczasie można wszystko przemieszać, aby wszystkie kawałki chleba były
dobrze namoczone.
Posypać gałką
muszkatołową i brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na górną
półkę. Piec przez ok. 30-40 min. lub do momentu aż wierzch nabierze złotego
koloru.
Podawać z gęstą, kwaśną
lub słodką, ubitą śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz