To proste - pyszne kruche
ciasto z nadzieniem z brązowego cukru, mleka, śmietany. Kulinarna prostota we
francuskim wydaniu. A smak – bez porównania.
Tarte au sucre (dosł. tarta
z cukrem) pochodzi z północy Francji, regionu graniczącego z Belgią, tak jak
zresztą Monsieur T., który zawsze chętnie się w nią wgryzie :)
Tarte
au sucre
(inspiracja:
blog Amuses bouche)
Składniki (forma na tartę
o wymiarach ok. 26 cm)
Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie
260 g brązowego cukru
200 ml kwaśnej śmietany
30 %
60 ml mleka
60 g rozpuszczonego masła
50-60 g mąki
1 jajko
Przygotowanie
Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać sól. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki z solą i rozkruszać
palcami, aby składniki się połączyły (jak przy kruszonce). Dodać jajko i zacząć
wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę zimnej wody.
Gotowe ciasto uformować w
kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h.
Po 30 min. rozgrzać
piekarnik do 180oC. Formę na tartę nasmarować masłem.
Po godzinie ciasto wyjąć
z lodówki, odczekać kilka minut aż się ociepli i będzie łatwiejsze do
rozwałkowania. Rozwałkować na placek nieco większy niż forma, tak aby
wychodziło poza jej brzegi. Ciasto przełożyć do formy i dokładnie docisnąć do
brzegów i dna. Dno ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć folią
aluminiową i obciążyć (mogą być specjalne kulki ceramiczne, ciecierzyca, groch,
fasola lub jabłka). Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok.
15 min. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 15 min. lub do
uzyskania złotego koloru. Ten sposób przygotowania zabezpiecza ciasto przed
nasiąkaniem. Po upieczeniu będzie nadal kruche i chrupkie.
W międzyczasie
przygotować nadzienie. Cukier utrzeć z jajkiem. Dodać mleko, śmietanę,
rozpuszczone masło oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
Masę wylać na upieczony
spód i wstawić do piekarnika na 20-25 min. lub do zezłocenia.
Ciasto wyjąć z piekarnika.
Najlepiej odczekać ok. 12 h, aby masa dobrze się ścięła.
Można podawać z kwaśną
lub bitą śmietaną. Lub bez niczego. Jest pyszna ;)
Smacznego!
wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie trzeba się skusić ;)
Usuń