Ça y est ! Przeprowadzka
jest już faktem dokonanym. Patrzę na wszystkie meble, sprzęty, ubrania i
zastanawiam się od czego zacząć. Za chwilę uzbrajam się w szczotki, ściereczki
oraz produkty czyszczące i kieruję się w stronę kuchni. Nie wiem dlaczego, ale
wkraczając do nowego mieszkania, pierwsze, co robię, to gruntowne sprzątanie.
Tak, jakbym chciała się pozbyć wszelkich śladów poprzednich lokatorów i
„zaznaczyć teren” – „Teraz ja tu mieszkam!”.
Sprzątanie kuchni,
rozpakowywanie wszystkich talerzy, szklanek, foremek, misek i reszty zajęło mi
kilka godzin. Odezwał się głód. Miałam ochotę na coś, co go uciszy, ale
jednocześnie mnie nie obciąży. Postawiłam na zupę. Nic lepszego w zimowy dzień
niż dobra zupa. Zaglądam do lodówki.
Kurczak, warzywa. Zerkam na półkę. Łapię puszkę z ciecierzycą. Trochę curry i
będzie pyszna.
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i
kurczakiem
(inspiracja zaczerpnięta z książki „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl,
przepis zmodyfikowany)
Składniki (3-4 porcje)
3 udka lub 4 podudzia
kurczaka
1,5 l wody
puszka ciecierzycy lub
ok. 150 g świeżej
włoszczyzna (1-2
marchewki, mała pietruszka, mała cebula, natka pietruszki)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka czarnego
pieprzu
1,5-2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonej
kolendry
mała cebula
1 łyżka oleju lub masła
do smażenia
natka pietruszki do
posypania (opcjonalnie)
sól, pieprz
ok. 100 ml śmietany do
zup lub słodkiej, płynnej śmietanki
Przygotowanie
Jeśli używamy świeżej
ciecierzycy, należy ją najpierw namoczyć przez noc (lub ok. 12 h), a następnie
ugotować w wodzie, w której się moczyła przez ok. 2 h.
Mięso wyjąć z lodówki i
opłukać pod zimną wodą. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i postawić na
dużym ogniu. W między czasie obrać i umyć włoszczyznę. Odszumować (usunąć pianę
z powierzchni wody; można np. przecedzić wywar do innego garnka i przełożyć
kurczaka). Do wywaru dodać marchewkę, pietruszkę oraz przepołowioną cebulę.
Gotować na małym ogniu przez 20 min. Na 5 minut przed końcem gotowania, dodać
natkę pietruszki.
Podczas, gdy bulion się
gotuje, obrać i drobno pokroić cebulę. Na małej patelni rozgrzać tłuszcz,
wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu do zeszklenia (ok. 2 min.).
Następnie dodać curry i kolendrę i smażyć przez 1 min.
Przecedzić
bulion. Zachować marchewkę i kurczaka. Bulion postawić z powrotem na małym
ogniu, dodać cebulę z przyprawami oraz ciecierzycę. Mięso kurczaka odsunąć
delikatnie od kości i pokroić. Wrzucić do zupy. Marchewkę pokroić w plasterki.
Zupę gotować jeszcze
przez ok. 5 min. W miseczce wymieszać śmietanę, 2 łyżki zimnej wody oraz kilka
łyżek zupy. Wlać do garnka z zupą. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę.
Gotować ok. 2 min.
Podawać z posiekaną natką
pietruszki i świeżym chlebem.
Smacznego!
Smacznego!
Robie ta z ciecierzyca! Dzięki za inspiracje! Lila
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :) Jest b. dobra. Smacznego! :)
Usuń