Wyobraźcie sobie. Poniedziałkowy
wieczór. Wracacie do domu po długim i męczącym dniu pracy. Mimo, że weekend skończył
się przed kilkunastoma godzinami, już marzycie o kolejnym. Na zewnątrz jest
zimno, mokro i wietrznie (coś Wam to przypomina?). Przekręcacie klucz w zamku.
Otwieracie drzwi i natychmiast wypełnia Was kojący zapach przypraw, masła i
cukru. Tak muszą się czuć Szwedzi, gdy pieką Kanelbullar. Odkąd upiekłam je po
raz pierwszy, nie mogę się uwolnić od tego smaku (i zapachu!). Zróbmy sobie
dzisiaj dobrze i upieczmy razem te cynamonowe bułeczki. Dzisiaj z małym, bardzo
nietradycyjnym dodatkiem – korzennymi ciasteczkami speculoos. Żeby było jeszcze
bardziej grzesznie ;) A kalorie możemy zacząć liczyć od jutra ;) No to sio do
kuchni! :)
Imagine. Monday evening. You're going back home after a long and tiring working day. Although the weekend finished only a couple of hours before,
you already dream of another one.
Outside it's cold, wet and windy (that
reminds you of something?). You’re
turning the key in the lock.
You open the door and immediately you’re filled with a
comforting scent of spices,
butter and sugar. The Swedes must feel
just like this when they bake
Kanelbullar. Since I baked them for the
first time, I couldn’t get rid of
the taste (and smell!). Let's make ourselves feel good today and
bake together these cinnamon buns. Today,
with a small, very non-traditional additive - spicy speculoos
cookies. To make it even more sinfully ;) And we’ll
start counting calories tomorrow ;) Well it’s
time to go to the kitchen! What are you
waiting for?! :)
Kanelbullar z ciasteczkami korzennymi speculoos
(przepis pochodzi z książki “Scandilicious Baking” Signe Johansen, zmodyfikowany)
Składniki (na 8 bułeczek)
Ciasto
180-200 ml mleka
75 g masła
425 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kardamonu
20 g świeżych drożdży
50-60 g cukru + 1
łyżeczka do rozpuszczenia drożdży
1 jajko
Nadzienie
30 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
75 g masła
2 łyżeczki cynamonu
50-60 g rozgniecionych
ciasteczek speculoos (mogą być inne korzenne, można je też pominąć)
Ponadto
1 jajko do posmarowania
ciasta
2-3 łyżki cukru Demerara
do posypania bułeczek
Przygotowanie
Mleko podgrzać razem z
masłem. Przestudzić (mleko ma być lekko ciepłe, nie gorące!).
Drożdże rozkruszyć do
miseczki, posypać 1 łyżeczką cukru i poczekać aż się rozpuszczą.
Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać cukier, sól, kardamon. Dobrze wymieszać. Następnie dodać jajko,
rozpuszczone drożdże i lekko ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na 30 min. do 1
h do wyrośnięcia.
W garnuszku roztopić
masło z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i ciasteczkami korzennymi.
Odstawić.
Kiedy ciasto wyrośnie,
wyłożyć je na lekko oprószoną mąką stolnicę i powyrabiać przez chwilę.
Rozwałkować na średnio cienki prostokąt. Wyłożyć nadzienie i dokładnie
rozprowadzić po powierzchni, zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca po bokach.
Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem odkrawać 5-6 cm kawałki i wkładać rozcięciem do
góry do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, tworząc okrąg. Ostatni kawałek
włożyć do środka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Wyrośnięte ciasto posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem Demerara. Włożyć do piekarnika. Piekarnik
można spryskać odrobiną wody, aby ułatwić bułeczkom wyrastanie. Piec przez
20-25 min.
Wyjąć z piekarnika i
ostudzić.
Smacznego!
Kanelbullar with
speculoos
(adapted from „Scandilicious baking” Signe Johansen)
Ingredients
(serves 8)
Dough
180-200 ml
milk
75g butter
425g plain flour
50-60g
caster sugar + 1 tsp for fresh yeast
1 tsp
ground cardamom
1 tsp salt
20g fresh
yeast
1 egg
Filling
75g butter
30g caster
sugar
around 10g
vanilla sugar
50-60g
ground speculoos (other spiced cookies or you can just skip it)
2 tsp
cinnamon
To finish
1 egg,
beaten
2-3 tbsp Demerara
sugar
Method
Heat the
milk with butter in a small pan. Allow to cool. It should be more lukewarm, not
hot!
In a small
pot, cream the fresh yeast with a teaspoon sugar.
In a large
bowl, stir all the dry ingredients. Then add an egg, creamed yeast and lukewarm
milk with butter. Knead the smooth dough. Cover with a linen and let it rise
for 30 min. till 1 h in a warm place.
Make the
filling by putting all the ingredients in a small pan. Heat the mixture on a
low fire till the butter is melted. Turn off the gas.
Butter the
baking form.
Put the
risen dough on a floured surface and knead for a while. Roll it into a
rectangle and put the filling, leaving 1-2 cm space on the borders. Roll the
dough like a swiss roll. Using a sharp knive, cut off the 5 cm pieces of dough
and place them in the buttered baking form. Put the smallest piece in the
middle. Cover with linen and leave it to double in size for 20-30 min.
Preheat the
oven to 180oC.
Brush the risen
dough with the beaten egg and sprinkle Demerara sugar over the top. Put into
the oven and bake for 20-25 min. You can splash a little water inside the oven
to help the buns to rise.
Take it off
from the oven and let it cool.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz