30 stycznia 2014

Kuszące szwedzkie Kanelbullar z ciasteczkami korzennymi speculoos/Tempting Swedish Kanelbullar with speculoos



Wyobraźcie sobie. Poniedziałkowy wieczór. Wracacie do domu po długim i męczącym dniu pracy. Mimo, że weekend skończył się przed kilkunastoma godzinami, już marzycie o kolejnym. Na zewnątrz jest zimno, mokro i wietrznie (coś Wam to przypomina?). Przekręcacie klucz w zamku. Otwieracie drzwi i natychmiast wypełnia Was kojący zapach przypraw, masła i cukru. Tak muszą się czuć Szwedzi, gdy pieką Kanelbullar. Odkąd upiekłam je po raz pierwszy, nie mogę się uwolnić od tego smaku (i zapachu!). Zróbmy sobie dzisiaj dobrze i upieczmy razem te cynamonowe bułeczki. Dzisiaj z małym, bardzo nietradycyjnym dodatkiem – korzennymi ciasteczkami speculoos. Żeby było jeszcze bardziej grzesznie ;) A kalorie możemy zacząć liczyć od jutra ;) No to sio do kuchni! :)

Imagine. Monday evening. You're going back home after a long and tiring working day. Although the weekend finished only a couple of hours before, you already dream of another one. Outside it's cold, wet and windy (that reminds you of something?). You’re turning the key in the lock. You open the door and immediately you’re filled with a comforting scent of spices, butter and sugar. The Swedes must feel just like this when they bake Kanelbullar. Since I baked them for the first time, I couldn’t get rid of the taste (and smell!). Let's make ourselves feel good today and bake together these cinnamon buns. Today, with a small, very non-traditional additive - spicy speculoos cookies. To make it even more sinfully ;) And we’ll start counting calories tomorrow ;) Well it’s time to go to the kitchen! What are you waiting for?! :)





Kanelbullar z ciasteczkami korzennymi speculoos
(przepis pochodzi z książki “Scandilicious Baking” Signe Johansen, zmodyfikowany)


Składniki (na 8 bułeczek)

Ciasto
180-200 ml mleka
75 g masła
425 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kardamonu
20 g świeżych drożdży
50-60 g cukru + 1 łyżeczka do rozpuszczenia drożdży
1 jajko

Nadzienie
30 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
75 g masła
 2 łyżeczki cynamonu
50-60 g rozgniecionych ciasteczek speculoos (mogą być inne korzenne, można je też pominąć)

Ponadto
1 jajko do posmarowania ciasta
2-3 łyżki cukru Demerara do posypania bułeczek

Przygotowanie

Mleko podgrzać razem z masłem. Przestudzić (mleko ma być lekko ciepłe, nie gorące!).

Drożdże rozkruszyć do miseczki, posypać 1 łyżeczką cukru i poczekać aż się rozpuszczą.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, kardamon. Dobrze wymieszać. Następnie dodać jajko, rozpuszczone drożdże i lekko ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na 30 min. do 1 h do wyrośnięcia.

W garnuszku roztopić masło z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i ciasteczkami korzennymi. Odstawić.

Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na lekko oprószoną mąką stolnicę i powyrabiać przez chwilę. Rozwałkować na średnio cienki prostokąt. Wyłożyć nadzienie i dokładnie rozprowadzić po powierzchni, zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca po bokach. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem odkrawać 5-6 cm kawałki i wkładać rozcięciem do góry do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, tworząc okrąg. Ostatni kawałek włożyć do środka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem Demerara. Włożyć do piekarnika. Piekarnik można spryskać odrobiną wody, aby ułatwić bułeczkom wyrastanie. Piec przez 20-25 min.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!





Kanelbullar with speculoos
(adapted from „Scandilicious baking” Signe Johansen)


Ingredients (serves 8)

Dough
180-200 ml milk
75g butter
425g plain flour
50-60g caster sugar + 1 tsp for fresh yeast
1 tsp ground cardamom
1 tsp salt
20g fresh yeast
1 egg

Filling
75g butter
30g caster sugar
around 10g vanilla sugar
50-60g ground speculoos (other spiced cookies or you can just skip it)
2 tsp cinnamon

To finish
1 egg, beaten
2-3 tbsp Demerara sugar

Method

Heat the milk with butter in a small pan. Allow to cool. It should be more lukewarm, not hot!

In a small pot, cream the fresh yeast with a teaspoon sugar.

In a large bowl, stir all the dry ingredients. Then add an egg, creamed yeast and lukewarm milk with butter. Knead the smooth dough. Cover with a linen and let it rise for 30 min. till 1 h in a warm place.

Make the filling by putting all the ingredients in a small pan. Heat the mixture on a low fire till the butter is melted. Turn off the gas.

Butter the baking form. 

Put the risen dough on a floured surface and knead for a while. Roll it into a rectangle and put the filling, leaving 1-2 cm space on the borders. Roll the dough like a swiss roll. Using a sharp knive, cut off the 5 cm pieces of dough and place them in the buttered baking form. Put the smallest piece in the middle. Cover with linen and leave it to double in size for 20-30 min.

Preheat the oven to 180oC.

Brush the risen dough with the beaten egg and sprinkle Demerara sugar over the top. Put into the oven and bake for 20-25 min. You can splash a little water inside the oven to help the buns to rise.

Take it off from the oven and let it cool.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz