24 stycznia 2014

Pyszny, mocno cynamonowy jabłecznik/Delicious cinnamony apple pie



Uwielbiam jabłka. Uwielbiam ciasta z jabłkami. Nie ma chyba nic bardziej kojącego niż ciepłe ciasto z kawałkami tych owoców, najlepiej z dodatkiem aromatycznych przypraw, jak cynamon. I ten ciepły zapach, który roznosi się w mieszkaniu przy jego pieczeniu :) Zróbmy więc jabłecznik. Z dużą ilością jabłek i cynamonu :)
 
Uwaga! Nie lubię bardzo słodkich wypieków, więc wszędzie zmniejszam ilość cukru. Oczywiście, możecie użyć większej ilości (w oryginalnym przepisie jest 1 szkl. cukru).

I love apples. I love cakes with apples. There is probably nothing more comforting than a warm cake with pieces of the fruit, preferably with aromatic spices, like cinnamon. And the warm scent that spreads in an apartment while it's baking :) Let's make an apple pie then. With plenty of apples and cinnamon :)


Note! I do not like very sweet pastries, so I reduce the amount of sugar
everywhere. Of course, you can use a larger amount (there's the 1 cup sugar in the original recipe).




Jabłecznik
(przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, zmodyfikowany)

Składniki (piekłam w okrągłej formie 24 cm)

2 szkl. mąki pszennej
½ szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szkl. mleka
170 g bardzo miękkiego masła
¾ szkl. cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jajka
3-4 średnie jabłka
odrobina soku z cytryny do skropienia jabłek

Do podania (opcjonalnie)
cukier puder
lody waniliowe
bita śmietana

Przygotowanie

Przygotować wcześniej wszystkie składniki. Mleko, jajka i masło wyjąć przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki. Formę wysmarować masłem.

Piekarnik nagrzać do 190oC. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Obydwie mąki wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy. Masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, ciągle ucierając.

Resztę cukru wymieszać z cynamonem.

Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, stopniowo dodawać mąkę, na zmianę z mlekiem. Ucierać jedynie do połączenia składników.

Do formy wlać połowę masy, ułożyć na niej jabłka i posypać połową mieszanki cukru i cynamonu. Zalać resztą ciasta. Wierzch posypać cukrem z cynamonem. 

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40-45 min. lub do momentu aż wetknięty w środek ciasta patyczek będzie suchy. Jeśli ciasto będzie szybko nabierać brązowego koloru, należy je przykryć folią aluminiową.

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Można podawać z cukrem pudrem, lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego!





Apple pie
(recipe inspired by Kwestia Smaku blog)


Ingredients (baked in a circular form 24 cm)

2 cups all-purpose flour
½ cup potato flour
2 tbsp vanilla sugar
2 tsp baking powder
pinch of salt
1 cup milk
170 g very soft butter
¾ cup sugar
2 tsp ground cinnamon
2 eggs
3-4 medium apples
a little bit of lemon juice for sprinkling over apples

To serve (optional)

caster sugar
vanilla ice cream
whipped cream


Method


Prepare all ingredients in advance. Remove milk, eggs and butter at least one hour in advance of the refrigerator. Butter the baking form.Preheat the oven to 190°C. Peel the apples, remove the core, cut into slices and sprinkle with lemon juice.Pour both flours into a bowl, add baking powder, salt and vanilla sugar. Beat the butter with half the sugar until fluffy. Add the eggs gradually, still beating.Mix the rest of the sugar with cinnamon.Reduce the mixer speed and add gradually flour and milk.

Pour half the batter to the baking form, put the apples and sprinkle with half the sugar and cinnamon mix. Pour the rest of the batter. Sprinkle with cinnamon and sugar .Place in the preheated oven and bake for about 40-45 minutes or until the inserted pick in the center of the cake will be dry. If the cake browns quickly, cover it with aluminum foil.Remove the cake from the oven and leave it to cool. It can be served with icing sugar, ice cream or whipped cream.Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz