Co Wam się kojarzy z
porankami z dzieciństwa? Ja mam wspomnienie ciepłego, maślano-mlecznego smaku
bułki posmarowanej masłem i podanej z ciepłym kakao :)
Bułka mleczna
(przepis pochodzi z książki „How to bake” Paul
Hollywood, lekko zmodyfikowany)
Składniki
450 g mąki pszennej
(najlepiej chlebowej)
300 ml ciepłego mleka
7 g suchych drożdży (lub
20 g świeżych)
1 łyżeczka cukru (w przypadku, gdy używamy
świeżych drożdży)
25 g rozpuszczonego i
przestudzonego masła
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek do
wyrabiania ciasta i wysmarowania miski
roztrzepane jajko do
posmarowania bułki (opcjonalnie)
sezam do posypania
(opcjonalnie)
Przygotowanie
Masło rozpuścić i
przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Musi być jedynie lekko ciepłe, nie gorące!
Do dużej miski przesiać
mąkę. Dodać sól i drożdże. Jeśli używamy suchych drożdży, nie można ich
wsypywać obok soli – sól „zabija” drożdże. Jeśli używamy świeżych drożdży,
należy je rozkruszyć do miseczki i posypać cukrem. Po kilku minutach powinny się
rozpuścić. Taki zaczyn można dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać
masło i ¾ mleka i zacząć wyrabiać. W razie potrzeby dodać więcej mleka.
Gdy wszystkie składniki
się połączą, ciasto wyłożyć na stolnicę z kroplą oliwy. Wyrabiać przez 5 do 10
min. do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Na początku ciasto będzie się
kleiło. Nie dodawajcie jednak mąki, która tylko obciąży ciasto i sprawi, że
będzie twarde. Po kilku minutach wyrabiania ciasto zacznie nabierać
odpowiedniej, gładkiej konsystencji.
Gotowe ciasto włożyć do
czystej, wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia i podwojenia objętości na ok. 1,5 h. Uwaga! W pomieszczeniu, w którym wyrasta ciasto musi być ciepło! Musimy
unikać wszelkich przeciągów.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć
na stolnicę i powyrabiać przez ok. 2 min. Następnie włożyć do formy, w której
będziemy piec chleb. Ja uformowałam bułkę z warkoczem z trzech wałków ciasta
(jak chałkę). Odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod
przykryciem na ok. 1 h.
Na ok. 30 min. przed
zakończeniem wyrastania nagrzać piekarnik do 220oC.
Wyrośniętą bułkę można
posmarować roztrzepanym jajkiem i np. posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok. 30-40 min. Sprawdzać od czasu do czasu, czy ciasto
nie nabiera zbyt szybko brązowego koloru. Jeśli tak, możemy je przykryć folią
aluminiową.
Aby sprawdzić, czy bułka
jest upieczona, należy ją ostrożnie wyjąć z piekarnika i postukać w jej dno. Jeśli
słyszymy głuchy odgłos, bułka jest gotowa.
Ostudzić i podawać
jeszcze ciepłą z masłem lub dżemem :) Pycha!
Smacznego!
Oj idealny początek dnia,wspaniała chałka. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń