19 stycznia 2014

Idealny początek dnia – puszysta bułka mleczna/Perfect start of the day - fluffy breakfast bun



Co Wam się kojarzy z porankami z dzieciństwa? Ja mam wspomnienie ciepłego, maślano-mlecznego smaku bułki posmarowanej masłem i podanej z ciepłym kakao :)





Bułka mleczna
(przepis pochodzi z książki „How to bake” Paul Hollywood, lekko zmodyfikowany)

Składniki

450 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
300 ml ciepłego mleka
7 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
1 łyżeczka cukru (w przypadku, gdy używamy świeżych drożdży)
25 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek do wyrabiania ciasta i wysmarowania miski
roztrzepane jajko do posmarowania bułki (opcjonalnie)
sezam do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Musi być jedynie lekko ciepłe, nie gorące! 
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać sól i drożdże. Jeśli używamy suchych drożdży, nie można ich wsypywać obok soli – sól „zabija” drożdże. Jeśli używamy świeżych drożdży, należy je rozkruszyć do miseczki i posypać cukrem. Po kilku minutach powinny się rozpuścić. Taki zaczyn można dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać masło i ¾ mleka i zacząć wyrabiać. W razie potrzeby dodać więcej mleka.

Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto wyłożyć na stolnicę z kroplą oliwy. Wyrabiać przez 5 do 10 min. do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Na początku ciasto będzie się kleiło. Nie dodawajcie jednak mąki, która tylko obciąży ciasto i sprawi, że będzie twarde. Po kilku minutach wyrabiania ciasto zacznie nabierać odpowiedniej, gładkiej konsystencji.

Gotowe ciasto włożyć do czystej, wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na ok. 1,5 h. Uwaga! W pomieszczeniu, w którym wyrasta ciasto musi być ciepło! Musimy unikać wszelkich przeciągów.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i powyrabiać przez ok. 2 min. Następnie włożyć do formy, w której będziemy piec chleb. Ja uformowałam bułkę z warkoczem z trzech wałków ciasta (jak chałkę). Odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1 h. 

Na ok. 30 min. przed zakończeniem wyrastania nagrzać piekarnik do 220oC.

Wyrośniętą bułkę można posmarować roztrzepanym jajkiem i np. posypać sezamem. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30-40 min. Sprawdzać od czasu do czasu, czy ciasto nie nabiera zbyt szybko brązowego koloru. Jeśli tak, możemy je przykryć folią aluminiową. 

Aby sprawdzić, czy bułka jest upieczona, należy ją ostrożnie wyjąć z piekarnika i postukać w jej dno. Jeśli słyszymy głuchy odgłos, bułka jest gotowa.

Ostudzić i podawać jeszcze ciepłą z masłem lub dżemem :) Pycha!

Smacznego!



2 komentarze: