Idealne danie na
niedzielny obiad. Mało przy nim pracy,
trzeba tylko wszystko pokroić i wstawić do piekarnika. Lubimy takie potrawy,
prawda? ;)
Ja tutaj dostałam już wieprzowinę
przygotowaną odpowiednio do pieczenia, ale jeśli nie macie takiego szczęścia,
możecie kupić schabu, szynki lub
polędwicy i przygotować odpowiednio mięso (moje było pięknie związane
sznureczkiem w kilku miejscach).
Mięso piekłam z
ziemniakami i marchewką i podlewałam je co jakiś czas bulionem drobiowym,
dzięki czemu nie było suche. Do pieczeni podałam karmelizowaną cebulę i świeżą sałatkę
z winegretem. Palce lizać!
The
perfect dish for Sunday dinner.
There’s not a lot of work, you just cut everything
and put in the oven. We like this kind of food,
don’t we? ;)
Here I got pork already properly prepared for roasting, but if you don’t have such luck, you can buy a pork loin, ham or tenderloin and prepare the meat accordingly (mine was well tied with string in several places).
I baked the meat with potatoes and carrots, and watered it every now and then with some chicken stock so that it didn’t get dry. I served it with caramelized onions and a fresh salad with vinaigrette. Delicious!
Here I got pork already properly prepared for roasting, but if you don’t have such luck, you can buy a pork loin, ham or tenderloin and prepare the meat accordingly (mine was well tied with string in several places).
I baked the meat with potatoes and carrots, and watered it every now and then with some chicken stock so that it didn’t get dry. I served it with caramelized onions and a fresh salad with vinaigrette. Delicious!
Wieprzowina pieczona z warzywami
(inspiracja: strona BBC Good Food)
Składniki (bez trudu 6-8 porcji lub więcej)
Pieczeń
1,6 kg wieprzowiny do
pieczenia (np. schabu, szynki lub polędwicy)
6-7 ziemniaków
4 marchewki
350 ml bulionu (drobiowy
lub warzywny)
kilka łyżek oliwy z
oliwek
2-3 łyżeczki suszonego
tymianku lub ziół prowansalskich
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz
Karmelizowana cebula
5 dużych cebul
masło i olej do smażenia
2-3 łyżki octu
balsamicznego
2-3 łyżeczki ziół
prowansalskich
szczypta soli
3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Karmelizowana cebula
Cebulę obrać, przekroić
na pól i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z masłem, wrzucić
cebulę i smażyć na małym ogniu do momentu aż będzie miękka (ok. 15 min.). Dodać
sól, zioła oraz ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać i gotować przez ok. 2
min. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 5 min. Po
tym czasie cebulę wyłożyć na sitko i odcedzić z tłuszczu, jeśli jest taka
potrzeba.
Pieczeń
Mięso wyjąć wcześniej z
lodówki i przemyć. Można przewiązać je sznurkiem w kilku miejscach, jeśli jest
taka potrzeba.
Piekarnik nagrzać do 220oC.
Ziemniaki i marchewkę
obrać, opłukać i pokroić (ziemniaki na ćwiartki, marchewkę w paski). Dużą formę
do pieczenia wysmarować oliwą, włożyć mięso, obok poukładać ziemniaki i
marchewki. Całość polać oliwą, posolić, zmielić trochę czarnego pieprzu i
posypać ziołami prowansalskimi.
Wstawić do piekarnika i
piec przez ok. 10-15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200oC
i polać bulionem. Piec przez ok. 1 h, polewając bulionem mniej więcej co 15
min.
Jeśli mięso za bardzo się
przypala z wierzchu, ponownie zmniejszyć temperaturę do 180oC,
ponownie polać bulionem i piec jeszcze ok. 15 min.
Wyjąć z piekarnika,
ostudzić.
Kroić na grubsze plastry.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i marchewkami, karmelizowaną cebulą oraz
świeżą sałatką (u mnie: sałata, ogórek, czerwona i żółta papryka, winegret).
Smacznego!
Roast pork with
vegetables
(recipe inspired by BBC Good Food)
Ingredients
(serves 6-8 easily)
Roast
1.6 kg pork for roasting (e.g. loin, ham or tenderloin)
6-7 potatoes
4 carrots
350 ml stock (chicken or vegetable)
a few tbsp olive oil
2-3 tsp dried thyme or Herbes de Provence
salt and freshly ground black pepper
Roast
1.6 kg pork for roasting (e.g. loin, ham or tenderloin)
6-7 potatoes
4 carrots
350 ml stock (chicken or vegetable)
a few tbsp olive oil
2-3 tsp dried thyme or Herbes de Provence
salt and freshly ground black pepper
Caramelized onion
5 large onions
butter and oil for frying
2-3 tbsp balsamic vinegar
2-3 tsp Herbes de Provence
pinch of salt
3 tbsp brown sugar
5 large onions
butter and oil for frying
2-3 tbsp balsamic vinegar
2-3 tsp Herbes de Provence
pinch of salt
3 tbsp brown sugar
Method
Caramelized
onion
Peel and chop onions. In a pan, heat a little oil and butter, add the onion and fry over low heat until soft (about 15 min.). Add salt, herbs and balsamic vinegar. Mix well and cook for about 2 minutes. Then add the sugar, stir and cook for about 5 minutes. Put the onion in the strainer and drain the fat, if necessary.
Peel and chop onions. In a pan, heat a little oil and butter, add the onion and fry over low heat until soft (about 15 min.). Add salt, herbs and balsamic vinegar. Mix well and cook for about 2 minutes. Then add the sugar, stir and cook for about 5 minutes. Put the onion in the strainer and drain the fat, if necessary.
Roast
Remove the meat
from the refrigerator and rinse it. You
can tie it with string in several places, if necessary .
Preheat the oven to 220°C.
Peel potatoes and carrots, rinse and cut (potatoes in wedges, carrots into strips). Oil a large roasting tray, put the meat in and sort out the potatoes and carrots. Pour some olive oil over, salt and grind some black pepper and sprinkle with herbes de Provence .
Put in the oven and roast for 10-15 minutes. Then reduce the temperature to 200°C and pour some stock over the meat. Roast for about 1 hour, pouring stock roughly every 15 minutes .
If the meat is burning too much from the top, reduce the temperature to 180°C, re- pour the stock and roast for about 15 minutes .
Remove from the oven, allow to cool.
Cut into thicker slices. Serve with roasted potatoes and carrots, caramelized onions and fresh salad (e.g. lettuce, cucumber, red and yellow peppers, vinaigrette) .
Enjoy!
Preheat the oven to 220°C.
Peel potatoes and carrots, rinse and cut (potatoes in wedges, carrots into strips). Oil a large roasting tray, put the meat in and sort out the potatoes and carrots. Pour some olive oil over, salt and grind some black pepper and sprinkle with herbes de Provence .
Put in the oven and roast for 10-15 minutes. Then reduce the temperature to 200°C and pour some stock over the meat. Roast for about 1 hour, pouring stock roughly every 15 minutes .
If the meat is burning too much from the top, reduce the temperature to 180°C, re- pour the stock and roast for about 15 minutes .
Remove from the oven, allow to cool.
Cut into thicker slices. Serve with roasted potatoes and carrots, caramelized onions and fresh salad (e.g. lettuce, cucumber, red and yellow peppers, vinaigrette) .
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz