24 stycznia 2014

London calling - toad in a hole

Niedawno wpadłam na fajny i szybki przepis na angielski klasyk - toad in a hole. Może nazwa nie brzmi apetycznie (dosł. ropucha w dziurze), ale samo danie na pewno takie jest. Prawdą jest, że angielska kuchnia nie wyróżnia się wielką finezją. Ma być syto i porządnie, tak aby móc stawić czoła kapryśnej, wyspiarskiej aurze. I taki jest toad in a hole - pyszna kiełbasa zapiekana w cieście, dzisiaj z aromatycznym rozmarynem. Takie jedzenie na pewno pozwoli przetrwać kolejny zimowy dzień!





Toad in a hole
(przepis pochodzi ze strony BBC Good Food, lekko zmodyfikowany)


Składniki (4 porcje)

4 surowe kiełbaski
160 g mąki
3 jajka
300 ml mleka
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
suszony rozmaryn (jeśli macie świeży, będzie jeszcze pyszniej :) )
olej do wysmarowania formy


Przygotowanie

W misce dokładnie połączyć mąkę, jajka, mleko, musztardę, sól i pieprz. Odstawić na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 220oC.

Niewielką formę do pieczenia (ja użyłam kwadratowej o wymiarach 24x24 cm) wysmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika aż do momentu aż olej zacznie dymić. Wyjąć formę z piekarnika, włożyć do niej kiełbaski i piec przez ok. 5 min.

Formę z podsmażonymi kiełbaskami wyjąć z piekarnika, wylać do niej masę, posypać rozmarynem (lub listkami świeżego) oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i wstawić do piekarnika.

Piec przez 25 min. bez otwierania piekarnika. Następnie można zajrzeć, czy ciasto jest już upieczone. Ewentualnie piec jeszcze 5-10 min. aż ciasto będzie brązowe.

Podawać np. z sałatą z winegretem (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, świeżo zmielony pieprz) lub z mizerią z czerwoną cebulą.

Smacznego!




Toad in a hole
(adapted from BBC Good Food)


Ingredients (serves 4)

4 sausages
160g plain flour
3 eggs
300ml milk
2 tsp mustard
salt, pepper
dry rosemary(or fresh one)
vegetable oil

Method
In a large bowl, combine the flour, eggs, milk, mustard and some salt and pepper, blitz until smooth, then leave to rest for 30 mins.
Heat oven to 220oC.
Pour the oil into a metal roasting tin (I used a 24x24 cm tin). Brush the oil all over the sides and bottom, then place in the oven. When the roasting tin is very hot and smoking, place the sausages inside, evenly spread out, and cook for 5 mins.
Give the rested batter a stir and pour into the really hot tin – take care as it may spit. Quickly sprinkle over the rosemary, salt and pepper, then place in the middle of the oven. Do not open the door for 25 mins, then check – if needed, cook for a further 5-10 mins. Cook until puffed up and brown and the batter is completely cooked through.
Serve e.g. with salad with simple vinaigrette (olive oil, balsamic vinegar, salt, freshly ground pepper) or with cucumber salad with red onion.
Enjoy!

 
Sztuka mięsa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz