Toad in a hole
(przepis pochodzi ze strony BBC Good Food, lekko zmodyfikowany)
Składniki (4 porcje)
4 surowe kiełbaski
160 g mąki
3 jajka
300 ml mleka
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
suszony rozmaryn (jeśli macie świeży, będzie jeszcze pyszniej :) )olej do wysmarowania formy
Przygotowanie
W misce dokładnie połączyć mąkę, jajka, mleko, musztardę, sól i pieprz. Odstawić na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 220oC.
Niewielką formę do pieczenia (ja użyłam kwadratowej o wymiarach 24x24 cm) wysmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika aż do momentu aż olej zacznie dymić. Wyjąć formę z piekarnika, włożyć do niej kiełbaski i piec przez ok. 5 min.
Formę z podsmażonymi kiełbaskami wyjąć z piekarnika, wylać do niej masę, posypać rozmarynem (lub listkami świeżego) oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i wstawić do piekarnika.
Piec przez 25 min. bez otwierania piekarnika. Następnie można zajrzeć, czy ciasto jest już upieczone. Ewentualnie piec jeszcze 5-10 min. aż ciasto będzie brązowe.
Podawać np. z sałatą z winegretem (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, świeżo zmielony pieprz) lub z mizerią z czerwoną cebulą.
Smacznego!
Toad in a hole
(adapted from BBC Good Food)
Ingredients (serves 4)
4 sausages
160g plain flour
3 eggs
300ml milk
2 tsp mustard
salt, pepper
dry rosemary(or fresh one)
vegetable oil
Method
In a large bowl, combine the flour,
eggs, milk, mustard and some salt and pepper, blitz until smooth, then
leave to rest for 30 mins.
Heat
oven to 220oC.
Pour
the oil into a metal roasting tin (I used a 24x24 cm tin). Brush
the oil all over the sides and bottom, then place in the oven. When the
roasting tin is very hot and smoking, place the sausages inside, evenly
spread out, and cook for 5 mins.
Give
the rested batter a stir and pour into the really hot tin – take care
as it may spit. Quickly sprinkle over the rosemary, salt and pepper, then
place in the middle of the oven. Do not open the door for 25 mins, then
check – if needed, cook for a further 5-10 mins. Cook until puffed up
and brown and the batter is completely cooked through.
Serve e.g. with salad with simple vinaigrette (olive oil, balsamic vinegar, salt, freshly ground pepper) or with cucumber salad with red onion.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz