1 stycznia 2014

W Nowy Rok z rosołem/In the New Year with broth



Wiem, dzisiaj jest ciężko, nic się nie chce, ale nie ma nic lepszego na syndrom dnia następnego niż domowy rosół (przynajmniej dla mnie). Ta zupa jest dla mnie jak powrót do domu. W niedzielny poranek pyrkocze na ogniu. Trzeba zacząć wcześnie, żeby była gotowa na obiad. Ale to czekanie się opłaca. 

Mój rosół jest dosyć ekonomiczny i nawet dietetyczny. Nie robię go na całej kurze, ani nawet na całym kurczaku, nie używam wielu rodzajów mięsa. Może ktoś będzie uważał, że to nie jest prawdziwy rosół. Ja jednak przygotowuję go właśnie tak.
 



Rosół



Składniki

ok. 2 l zimnej wody
włoszczyzna (2-3 marchewki, 1 pietruszka, natka, por, seler, 1 średnia cebula)
4-5 udek lub podudzi kurczaka (mogą być też 2 całe udka)
ziele angielskie
liście laurowe
sól, pieprz (w ziarenkach)
makaron (gotowy, domowy lub lane kluseczki)

Przygotowanie

Kurczaka umyć pod zimną wodą i wrzucić do garnka z 2 l wody. Zagotować i odszumować (usunąć pianę z powierzchni wody). Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, por, seler i natkę. Cebulę obrać, położyć w całości na palniku i lekko przypalić z każdej strony. Wrzucić do garnka z zupą. Dodać 3 ziela angielskie i 3 listki laurowe, 4 ziarenka pieprzu, 2 łyżeczki soli. Gotować przez 3 h. Następnie odcedzić bulion. Zachować mięso i marchewkę (jeśli ktoś lubi). Na koniec ewentualnie dosolic do smaku. Podawać z pokrojonym mięsem i marchewką oraz z makaronem.

Lane kluseczki

Składniki

3 jajka
3 łyżki mąki

Przygotowanie

Jajka roztrzepać w misce, dodać mąkę i energicznie ubijać do powstania gładkiej masy. Kluseczki można gotować od razu w rosole, jednak jedynie tyle, ile zjemy od razu. Można je też gotować osobno, w solonym wrzątku. Nabierać masę małą łyżeczką i wlewać do rosołu lub wrzątku. Wyjąć, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Smacznego!

Przy okazji życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, aby ten, który nadszedł był pełen radości, samych miłych niespodzianek, niezapomnainych spotkań, jednym słowem pełen smaku ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz