Każdy
zaczynający się rok jest jak nowy start. Tak, jakbyśmy oddzielali poprzedni wielką krechą. To czas podsumowań, czego dokonaliśmy, co się nie powiodło. To
czas postanowień, czego chcemy na najbliższy rok. U mnie ten rok zaczyna się od
kolejnej przeprowadzki. Zaczynamy nowe życie, w nowym miejscu, tworząc nasze
małe gniazdko. To dobry początek :)
Kiedy
znalazłam ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Tu, teraz, już!
Zaczęłam więc przygotowywać ciasto po pracy, pewnego zimowego wieczoru. Na
zewnątrz było ciemno i ponuro. Ot, jeden
z wielu zimowych, polskich wieczorów. Zanurzyłam ręce w cieście i magia zaczęła
działać. Rytuał gniecenia ciasta działa na mnie terapeutycznie. Uwielbiam,
kiedy ciepłe ciasto przelewa się między palcami. A później nieśmiało podglądam,
jak rośnie. Wstawiam je do nagrzanego pieca i po kilku chwilach otula mnie
mgiełka słodkiego i lekko mdlącego zapachu cynamonu. Czuję się bezpiecznie. Wiem,
że jestem w domu.
Kiedy
wyjęłam to ciasto z pieca, Monsieur T. od razu przybiegł, wiedziony niebiańskim
zapachem. Tak mu to smakowało, że na drugi dzień, ku własnej uciesze, znów
zanurzyłam ręce w ciepłym cieście :)
Kringel
(przepis pochodzi z
bloga White Plate; lekko
zmodyfikowany)
Ciasto
Składniki
20 g świeżych drożdży
1/4
szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570-580 g mąki
3 łyżki cukru
1 jajko
Nadzienie
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570-580 g mąki
3 łyżki cukru
1 jajko
Nadzienie
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
Ponadto
1 łyżka
roztopionego masła do posmarowania ciasta przed pieczeniem
cukier
do posypania
Przygotować zaczyn. Drożdże rozkruszyć do miseczki i dodać 1 łyżeczkę cukru oraz ¼ szklanki ciepłego mleka. Odstawić na 15 min. aż drożdże zaczną pracować i rosnąć. Roztopić masło, dodać resztę mleka. Lekko przestudzić. Wymieszać mąkę, cukier, sól, wodę, drożdże oraz masło z mlekiem. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 h do wyrośnięcia.
Przygotować zaczyn. Drożdże rozkruszyć do miseczki i dodać 1 łyżeczkę cukru oraz ¼ szklanki ciepłego mleka. Odstawić na 15 min. aż drożdże zaczną pracować i rosnąć. Roztopić masło, dodać resztę mleka. Lekko przestudzić. Wymieszać mąkę, cukier, sól, wodę, drożdże oraz masło z mlekiem. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 h do wyrośnięcia.
Cynamon
wymieszać z cukrem. Piekarnik nagrzać do 200oC.Wyrośnięte
ciasto rozwałkować na prostokąt. Wysmarować masłem i posypać cynamonem z
cukrem. Zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi jak roladę. Przekroić na połowę, zachowując ok. 5
cm ciasta na górze. Następnie przekładać jak warkocz, tak aby część z
nadzieniem znajdowała się na górze. Następnie złączyć obydwa końce, tworząc
wieniec. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min.
Przygotować
łyżkę masła do wysmarowania ciasta. Wyrośnięte ciasto posmarować masłem,
posypać cukrem. Piec ok. 30 min. lub do momentu aż kringel nabierze złotego
koloru.
Smacznego!
smakowity,ach!
OdpowiedzUsuń