Tak, kuchnia włoska na
talerzu. Większość pomyśli: pasta, pasta, pasta! Nie tym razem! Dzisiaj robię
risotto. Kremowy, rozpływający się w ustach maślano-serowy ryż. Z każdą łyżką
czujesz, jak wypełnia cię błogość…
Spotkałam się z opiniami,
że risotto jest ciężkie do zrobienia, skomplikowane. Wcale nie musi takie być.
Wystarczy postawić na odpowiednie składniki i kilka łatwych technik, aby
otrzymać danie proste, a jednocześnie jakże sycące i idealne w smaku. Takie jest
włoskie jedzenie. Z kilku składników najwyższej jakości Włosi tworzą cuda.
Stwórzmy więc razem to proste arcydzieło smakowe!
Risotto z grzybami i salami
Składniki (4-6 porcji)
250 g ryżu do risotto (ja
lubię Carnaroli)
1-1,5 l bulionu
warzywnego lub drobiowego
1 szalotka
ok. 50 g startego
Pecorino lub Parmezanu (można użyć więcej sera)
ok. 3 łyżek masła
100 ml białego wytrawnego
wina
250 g pieczarek,
borowików lub innych grzybów
100-150 g salami
sól, pieprz
świeża bazylia do podania
(opcjonalnie)
oliwa z oliwek do podania
(opcjonalnie)
Przygotowanie
Grzyby i salami pokroić.
Rozgrzać dużą patelnię i wrzucić salami. Obsmażyć przez ok. 3 min. Następnie
wrzucić grzyby i smażyć aż wyparuje z nich cała woda (ok. 7-8 min.). Szalotkę
obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozpuścić 1 łyżkę masła.
Wrzucić pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 min. do zeszklenia.
Wrzucić ryż i mieszając, obsmażać przez 1 min. Następnie dodać wino i od czasu
do czasu mieszając, gotować aż wyparuje. Wlać odrobinę bulionu (jedynie tyle,
aby lekko przykrył ryż). Mieszając, gotować aż ryż wchłonie cały płyn.
Kontynuować aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz i lekko twardawy w
środku). Pod koniec gotowania wrzucić grzyby i salami i gotować razem. Odstawić
z ognia, dodać resztę masła i ser i wymieszać, aby się rozpuściły.
Skropić oliwą z oliwek i
podawać z kilkoma listkami świeżej bazylii.
Buon appetito! :)
pychotka!
OdpowiedzUsuń